Vällagat och väldigt lätt: Panerad torsk

Av: 

Felix Björklund

Torsk recept

Klassisk men med ny touche.

Varför inte testa panerad torsk med skruv. Veckans matfynds-rätt är torsk, här panerad på två olika sätt.

Aftonbladet Mat och Dryck

Torsk är lätt, lyxig och nyttig. Och vissa gånger går det faktiskt att få tag i färsk fisk till riktigt fyndpris.

Veckans matfynds-rätt är två versioner av vardagsfavoriten, men självklart med en liten egen prägel. Antingen testar man den mer vitlöksdoftande versionen, eller så slår man till på  den mer nötiga... oavsett vilket är det en klart överlägsen rätt jämfört med halvfabrikaten.

Båda recepten är hämtade från Aftonbladet Mat&Vin februari/mars-nummret.

✓ Persilje och vitlökspanerad torsk

4 portioner

400 –500 g torskfilé, färsk eller fryst

Vetemjöl

2 ägg

1 ½ dl ströbröd

1 dl grovhackad färsk persilja

1 tsk torkad vitlök, granulerad

Salt

Vitpeppar

Smör att steka i

Gör så här:

1. Om du använder frysta filéer, se till att de är ordentligt tinade, annars släpper de ifrån sig vatten vid tillagningen. Vänd fiskfiléerna i vetemjöl så att det täcker runt om. Lägg filéerna på ett fat och ställ svalt medan du förbereder paneringen.

2. Vispa upp äggen i en bunke. Blanda ströbröd, hackad persilja och torkad vitlök.

3. Doppa fiskfiléerna i äggvispet och rulla dem sedan i paneringen. Smält smör i en stekpanna och stek fiskfiléerna – salta och peppra efter smak – på medelvärme, 3–4 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.

✓ Nöt- och kokospanerad torskfilé

4 portioner

400–500 g torskfilé, färsk eller fryst

Vetemjöl

2 ägg

1 dl hasselnötter

2 dl riven kokos

Salt

Vitpeppar

Smör att steka i

Gör så här:

1. Om du använder frysta filéer, se till att de är ordentligt tinade, annars släpper de ifrån sig vatten vid tillagningen. Vänd fiskfiléerna i vetemjöl så att det täcker runt om. Lägg filéerna på ett fat och ställ svalt medan du förbereder paneringen.

2. Vispa upp äggen i en bunke. Hacka hasselnötterna och blanda med riven kokos.

3. Doppa fiskfiléerna i äggvispet och rulla dem sedan i nöt-kokospaneringen. Smält smör i en stekpanna och stek fiskfiléerna – salta och peppra efter smak – på medelvärme, 3–4 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.

Servera med potatismos eller kokt potatis.

Recept: Johan Gunnarsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Koka perfekt potatis – så här gör du

ÄMNEN I ARTIKELN

Torsk recept

Recept

MER OM GODARE

Härliga grytor till helgens middagar

Kyckling på nya sätt – tre smaskiga recept

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

Härlig husmanskost

Läcker gratäng med torskfilé och ägg-sås

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Svampomelett med spenat

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Härliga sommarsmaker

Enkel och god vardag – laga potatisplättar

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Festligare fika med ljuvliga cupcakes

Kryddstekt blomkål

Fira dagen med tre annorlunda recept

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Så får du tomaterna att smaka mer

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Veganska köttbullar med gräddig sås

”Största boven är att man inte planerat”

Jamie Oliver hakar på vegotrenden