Ät med tallriksmodellen

MAT & DRYCK

– din räddare i nöden

Tallriksmodellen ger dig bra balans på maten.

Det är metoden som fungerar i alla lägen - på krogen, hemma vid middagen eller på picknicken.

– Ett enkelt sätt och lätt att komma ihåg, säger dietist Josefine Jonasson.

Foto: Tänk på tallriken – och gå ner i vikt.

Grönsaker på halva tallriken, kött på en fjärdedel och potatis på en fjärdedel.

Det är tallriksmodellen.

– Det är en klassiker, ett bra hjälpmedel för att se fördelningen mellan proteiner, kolhydrater och grönsaker, säger dietist Josefine Jonasson.

Fördelarna med tallriksmetoden är dels att man blir mer mätt på grönsaker, dels att man tar mindre portioner av den andra maten.

– Många äter dagens lunch på lunchrestauranger och tror att de ska gå ner i vikt för att de börjar ta av salladsbuffén också. Men samtidigt äter de lika mycket som tidigare av den andra maten, säger Josefine Jonasson.

Det bästa är om man kan fylla halva tallriken med grönsaker som ger lång mättnadskänsla som morötter eller broccoli. Men vad gör man då om det enda som finns i grönsaksväg är isbergssallad och några gurkskivor?

– Sallad, tomat och gurka är inte meningslöst. Om man ska försöka gå ner i vikt ska man ändå försöka ta isbergssallad på halva tallriken, säger Josefine Jonasson.

Däremot är grönsaker som är marinerade i olja eller indränkta i dressing inget för den som vill gå ner några kilo.

Frukt innehåller mer kalorier än grönsaker. Att alltid välja frukt istället för grönsaker är därför inget som Josefine Jonasson rekommenderar.

- Men man behöver ju inte överdriva. Helst ska man ju försöka byta ut annan mat mot frukt och grönt, säger hon.

Så använder du tallriksmodellen

Tre tips vid olika situationer:

Emmy Sundqvist