Svensk framröstad till världens bästa kock

Publicerad:
Uppdaterad:

Guide Michelin

Lyxkrogen Frantzén är Sveriges första restaurang med tre stjärnor i Guide Michelin.

Och i går blev grundaren utnämnd till världens bästa kock.

– Det är svårt att toppa det här såklart, jag kan inte komma på hur man ska göra det, säger Björn Frantzén.

På tisdagskvällen gick ”The Best Chef Award” av stapeln i Barcelona. Det är kockar och annat branschfolk som själva röstar fram världens hundra bästa kockar.

Förra året kom Björn Frantzén på fjärde plats. I år toppar han listan, flankerad av två spanska kockar som liksom han själv driver restauranger med tre stjärnor i prestigefyllda Guide Michelin.

Björn Frantzén.
Foto: STEMAT
Björn Frantzén.

När Aftonbladet når Björn Frantzén är teamet hemma igen, i färd att dra igång lunchserveringen.

Hur känns det att vara ”världens bästa kock?”

– Nej men det är ju jätteskoj såklart, men det ju ett pris som går till hela restaurangen. Det finns jättemånga duktiga kollegor där ute så man känner sig ödmjuk och glad.

Andra svenskar på topp 100-listan är Magnus Nilsson från snart nedlagda Fäviken, och Emma Bengtsson på Aquavit i New York.

Att restaurangen Frantzén i förra året gick från två till maximala tre stjärnor i Guide Michelin hänger sannolikt ihop med framgången.

– Det är framgången med Franzén, såklart. Och att fler kockar har varit och besökt restaurangen under de senaste åren, säger Björn Frantzén.

Hur går man vidare nu, härifrån kan det väl bara gå utför?

– Det är svårt att toppa det här såklart, jag kan inte komma på hur man ska göra det. Men vi jobbar på restaurang för att det är kul att jobba på restaurang, så det är bara att fortsätta på den inslagna vägen, säger Björn Frantzén.

Menyn på Frantzén i centrala Stockholm kostar 3 500 kronor exklusive dryck, och serveras både som en lunch- och en middagssittning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE