Bibimbap – den koreanska favoriten

Recept på populära maträtten från Korea – rätt på rester

Foto: Thinkstock
Bibimbap – recept med strimlad entrecote

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Bibimbap – prova rätten som är den koreanska motsvarigheten till vår pyttipanna. Strimlad entrecote, ägg och grönsaker ovanpå kokt basmatiris.
I denna rätten går det enkelt att använda dina rester och laga en väldigt god middag eller lunch.

Bibimbap

Antal: 2 portioner Tid: 45 minuter + 1 timme i marinad

Ingredienser:

  • 2 portioner kokt basmatiris

  • 2 ägg

  • 1 burk böngroddar

  • 4 st vitlöksklyftor

  • 4 msk sesamolja + 2 tsk att steka i

  • 4 msk japansk soja

  • 300 g blandfärs eller strimlad entrecote

  • 1 msk riven färsk ingefära

  • 0,5 gurka

  • 70 g spenat

  • 1 morot

  • 1 dl kimchi

  • gochujang chilisås

Gör så här:

  1. Finstrimla entrecoten eller rör om i färsen så den mjukar upp sig. Blanda 3 msk soja, 3 msk sesamolja, 1 msk riven färsk ingefära, 3 finrivna vitlöksklyftor och olivolja och marinera köttet i minst en timme.

  2. Låt böngroddarna rinna av och blanda med 1 msk sesamolja och 1 msk japansk soja.

  3. Skala och skär morötterna i korta stavar eller grovriv om du gillar det bättre.

  4. Hetta upp sesamoljan i en stekpanna och stek spenaten tillsammans med en finriven vitlöksklyfta. Lägg åt sidan.

  5. Hetta upp stekpannan igen med sesamolja och stek köttet på hög värme så det precis blir genomstekt.

  6. Stek äggen på en sida.

  7. Portionera riset i varsin djup tallrik och lägg på grönsaker, kött och ägg. Toppa med chilisås men var försiktig, den är stark.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lunch