Grilla tre-rätters med Jessica Frej

Laga allt på grillen – enkelt och gott

Av: 

Nina Kindbro

Jessica Frej bjuder på grillad 3-rätters.
Jessica Frej bjuder på grillad 3-rätters.

Recept

Jessica Frej älskar verkligen att grilla. I nya kokboken Grilla – hur lätt som helst delar hon med sig av sina bästa grilltips och en mängd goda recept. Här är en 3-rättersmeny tillagad på grillen.

– Det finns så många svåra grillböcker men det behöver inte vara svårt och krångligt för att det ska bli gott, säger Jessica Frej som just kommit med en ny kokbok, Grilla – hur lätt som helst, med en samling enkla recept för grillen.

Grillad rödlök med smör och timjan.

Grillad rödlök – enklare och billigare får man leta efter, dessutom ljuvligt gott.

Köfte på lammfärs.

Köfte – läckert kryddiga färsspett med fräsch sallad.

Grillad banan med salt kolasås

Grillad banan – med salt kolasås. Efterrätten som lagar sig själv under middagen.

”Jag älskar att grilla!”

På sommaren vill Jessica Frej att det ska vara enkelt. Hon föredrar ett enkelt recept som hon kan freestyla från. Det ska snabbt gå att göra mer mat om man kommer på att man vill bjuda in fler gästar.

Vad var det första du grillade?

– Det var när jag var 12 år och pappa var sen hem från jobbet. Han instruerade på telefon hur jag skulle tända grillen. Jag grillade helt vanlig kycklingfilé, och det gick jättebra.

Vad ska man grilla om man är nybörjare?

– Det absolut mest tacksamma att grilla är kycklinglårfilé eftersom de kan ligga på ganska länge. Översteker du dem blir det bara gott och krispigt. En dyr entrecote däremot måste ju bli perfekt för att vara värd pengarna så den kan man vänta med.

Enligt många undersökningar är det mest män som grillar? Varför är det så?

– Jag tror bara att det är en vana. När mannen tar hand om utegrejerna som gräsklipparen, så tar han hand om grillen också och sedan har det bara blivit så. Det är ju inte bara män som kan grilla. Men har man aldrig tänt en grill kan man tro att det är svårt. Jag tycker man ska testa så man märker att det faktiskt är enkelt. Att få hålla på med eld är ju lekfullt och kul. Det är inte som att laga mat i övrigt när det kan vara bråttom och alla ska iväg på fotbollsträning. Att grilla är avslappnat och lustfyllt.

Har du grillat något du inte trodde skulle gå att grilla men som blev kanonbra?

– Ja, en grej som jag testade för boken. Jag såg på Pinterest att någon hade grillat vindruvor och undrade så klart varför. Så jag testade och det blev en helt annan smak, lite som grillade äpplen. Man ser så mycket överallt på pinterest ,bloggar och instagram som fastnar i huvudet. Det är så roligt att testa nytt.

Och tvärtom, har du grillat något som blev oätligt?

– Nej, inte helt oätligt men jag kan tycka att mycket som är trendigt att grilla inte vinner på att grillas. Vissa saker är faktiskt enklar att laga till i ugnen. På vanlig kol har du ju oftast bara ungefär 20 minuter på dig innan det brunnit ut. Briketter räcker lite längre.

Vad lägger du allra helst på grillen?

– Jag vill inte behöva planera och lagar helst utan recept, det ska vara lustfyllt. Jag öppnar kylen och ser vad jag har. I boken är det övervägande recept med grönsaker. De kostar ju inte så mycket så där kan man passa på att experimentera.

Vad gör du om det blir grillförbud i sommar?

– Jag har genomlidit en sådan sommar men det är ju himla trist. Men det är ju bara att tugga i sig. Så jag hoppas både för miljön och min skull att det inte bli riktigt lika varmt som förra sommaren. Då är det nästan inte ens grillväder, man vill bara ha grekisk sallad.

Så blir du en grillmästare – Jessicas 3 bästa tips

  1. Häll bara kol i halva grillen, då får du en varm yta och en lite svalare med indirekt värme. Den heta använder du som en stekpanna och den svalare använder du för att få saker genomstekta när du lägger på locket. Det här är det viktigast annars kommer man inte att lyckas med sitt grillande.
  2. Strunta i tändvätskan, det smakar äckligt och är dåligt för miljön. Använd ett tändrör, det går fort och det blir perfekt glöd.
  3. Kom ihåg att göra rent gallret. Det enklaste sättet är att hetta upp gallret, låt det ligga kvar på grillen när du grillat klart, lägg på locket så det blir riktigt hett. Ta en stålborste när och gnugga, allt försvinner på bara några minuter.
Jessica Frej med sin nya bok Grilla – – hur lätt som helst
Publisert:

LÄS VIDARE

Grilla fläskfilé – så blir den saftig och fin

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Grillning

Jessica Frej

Huvudrätter

Förrätt

Efterrätt

Köttfärsrecept

MER OM GODARE

Köfte – kryddiga spett av färs

30 min

Grillad banan med salt kolasås

30 min

Stekt fläsk med löksås

20 min

Grillad rödlök – fantastiskt gott

45 min

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

5 goda rätter att laga i ugnen

Grilla veganskt – gott och klimatsmart

Goda sommarmaten

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Broccoliwok med ris

15 min

Kikärtspannkakor – gott och enkelt

30 min

Pumpaplåt med chorizo

40 min

Hallon- och apelsinsviss

15 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Sofia Henrikssons härliga sommarsallader

Tortillapizza med champinjoner och ost

15 min

Vegobiffar – fem enkla recept

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa pryltips inför grillsäsongen

Matlagning med magi – enkla och goda smaker

Missen många gör när de grillar lax

9 goda recept med pumpa

Friterad kyckling med currykräm

1 h

Här är bästa recepten till grillen

Snabbt, enkelt – och jättegott!