Skippa blodig biff – testa tabbouleh

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
Johannes Cullberg - ekobutiken Paradiset
Foto: Frida Hammar
Johannes Cullberg - ekobutiken Paradiset

Recept

Glöm rött kött, nu är det nyttig, hållbar, rawfood som gäller.

Det säger Johannes Cullberg, chef för ekobutiken Paradiset.

– Vi ser att ”ego-eko” och de så kallade ”flexiterianerna” ökar stort.

Trender kommer och trender går, men en som verkar ha bitit sig fast är att äta ekologiskt och mer närproducerat. Det har inte minst märkts i att försäljningen av eko-varor ökade nästan 40 procent i fjol och i dag handlar åtta av tio regelbundet ekologisk mat.

Foto: Frida Hammar
Paradiset – ekologisk mat

Vill skapa en eko-butikskedja

En annan ”reaktion” på den allt större efterfrågan på ekologiskt mat står ”Paradiset” för. Tanken bakom är att det ska vara en butik man inte måste vara kemist för att förstå vad man köper.

Nu har Paradiset öppnat upp en andra butik i tillfälliga lokaler i centrala Stockholm och visionen är att på sikt ha en matvarukedja om 20-25 i hela landet.

–  Vår tanke är att vi vill veta var maten kommer ifrån. Den stora skillnaden mellan oss och andra är att vi framförallt valt bort produkter, en bieffekt av det är att vi höjt kvaliteten, säger Johannes Cullberg, grundare och chef för Paradiset.

Flexiterianer, juicer och glutenfritt

Utöver eko-trenden säger Johannes att de så kallade flexiteranerna, personer som inte är vegetarianer – men som ofta väljer bort kött, ökar stort. Andra stora trender nu är att allt ska vara glutenfritt samt konceptet att en juice kan vara ett fullgott lunchalternativ. Men framförallt att konsumenter blivit mer medvetna om och intresserade av var matvarorna kommer ifrån.

– Vi har aldrig vetat så lite om vår mat som nu. Ta veganerna som exempel. De har starka åsikter, men ingen aning om vad de stoppar i sig – så i det hänseendet är de likadana som de som köper billigt kött.

Så vad ska man titta efter om man vill äta ”rent”? Johannes tycker att man, utöver ekomärkning, ska titta på produkter med så korta innehållsförteckningar som möjligt samt göra mycket från grunden. Vilket är samma bakgrundstanke de använder för maten i sin deli.

Är du sugen på ett bra alternativ till vardagens klassiker, eller bara på jakt efter ett spännande recept. Testa att göra denna blomkålstabbouleh en av storsäljarna i eko-butiken.

Foto: Frida Hammar
Blomkålstabbouleh

Paradisets blomkålstabbouleh

Recept för 4 personer

Ingredienser

 • 2 blomkålshuvud

 • 1 rödlök

 • 4 tomater

 • Ett knippe persilja

 • Ett knippe mynta

 • Saft från 1 citron

 • Feta- och basilikaröra

 • Ca 200 g fetaost

 • En kruka basilika

 • Olja och vatten efter smak, beroende på vilken konsistens man vill ha

Gör så här

Blomkålstabbouleh

 1. Riv blomkålen i ett rivjärn. Tärna tomat samt skiva rödlöken. Hacka mynta och persilja.

 2. Blanda runt. Pressa lite citron över.

Feta- och basilikaröra

 1. Mixa osten med basilika, olja och lite vatten.

 2. Klart

Publicerad:

MER OM MAT & DRYCK