Cider-proffsets tips: ”Blir supersmarrigt”

Av: 

Madeleine Brohlin

Mat & dryck

Sebastian Kapocs från nya ciderian i Göteborg guidar dig: ”Alla cider har så himla olika karaktärer”

Tror du att cider måste vara söt och smaka som läsk?

Glöm det.

Sebastian Kapocs från den nyöppnade ciderian Pom Pom i Göteborg har två goda och lyxiga tips till sommaren.

– Det finns cider som passar till allt, säger han.

Sebastian Kapocs är en av dem som ligger bakom den nyöppnade ciderian Pom Pom i Göteborg som ska erbjuda Göteborgarna cider i en mängd olika sorter.

– Vi gillar cider väldigt mycket och tycker det är väldigt kul med cider. Vi tyckte att det här saknades. Vi är lite tröga här i Sverige. Även om vi har vår cider-tradition med söt cider. Det är smarrigt det också, men det är första de senaste åren som den här torra och halvtorra cidern har kommit som vi ser på Systembolaget. Sedan finns de här entusiasterna som alltid har druckit cider, säger han.

”Första tanken är nog Kopparbergs”

Nu när de drog igång märkte han att det finns en förutfattad mening om att cider ska var söt.

– Av dem som har besökt oss tycker jag att de flesta har vetat av att det finns olika typer av cider. Men om man träffar folk på stan och pratar om det så får man förklara lite. Den första tanken är nog Kopparbergs söta cider, säger han.

Men hos ciderian Pom Pom har man ett helt annat sortiment.

– Det är 50-60 sorters cider och mer ska det bli. Vi jobbar väldigt mycket med det. När vi öppnade så kom det in folk som var väldigt intresserade och peppade. Det tycker att det är kul så man får ge dem ett snabbintro.

– När vi blir lite mer varma i kläderna så tänkte vi köra lite ciderprovningar, fortsätter han.

Vad passar äta till cider?

– Det finns cider som passar till allt. Vi försöker para ihop cider och mat precis som man gör med vin. Generellt så är det mycket grillad fisk, kyckling och mögelostar.

– Sedan finns det cider som passar tillsammans med till exempel en charkbricka. All cider har så himla olika karaktärer.

Finns det någon maträtt som du inte skulle välja att dricka cider till?

– Nej jag tror att man kan hitta cider som passar till det mesta. Sedan finns det rätter som man kanske hellre skulle välja att dricka något annat till. Men vill man dricka cider så funkar det.

Passar till fisk eller kyckling

I sommar vill Sebastian gärna njuta av en god cider och han tipsar om två olika drycker.

Först Cidre Biologique, en torr fransk cider.

– Den är jättegod och en bra introduktion till fransk cider. Dessutom är den ekolgisk. Den passar jättebra som aperitif till maten, cider överlag passar som aperitif. Ska man äta mat tycker jag att man ska grilla fisk, eller kanske till och med grilla kyckling. Inget rött kött, men vitt kött passar. Det kommer bli supersmarrigt. Den passar även till svensk husmanskost.

– Sedan tipsar jag om en svårare cider, Cidre Ponpon, som har en annan karaktär. Den är också ekologisk. Den smakar lite annorlunda och är perfekt tillsammans med en ostbricka eller på picknick ihop med en camembert och baguette.

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen i lager hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mat & dryck