Chokladmousse – enkelt och gott

Recept på chokladmousse – desserten alla älskar

Foto: Thinkstock
Chokladmousse – snabbt och enkelt.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Är du ute efter en lättgjord men supergod dessert så är chokladmousse ett säkert kort. Med bara fem ingredienser blir moussen riktigt krämig och len. Lite grädde på toppen och några goda bär för syrlighetens skull, färdigt.

Chokladmousse

Portioner: 6 små Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: 2 h

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde

  • 0,5 tsk vaniljpulver

  • 2 äggulor eller 1 ägg

  • 1 nypa salt

  • 100 g mörk choklad minst 80% kakaohalt

  • 1 dl vispgrädde till serveringen

  • Goda bär till toppen

Gör så här:

  1. Vispa grädde och vaniljpulver så konsistensen blir lätt flytande, blir den för fast blir den lätt grynig.

  2. Vispa äggulorna/ägget med en nypa salt i en annan skål. Ställ åt sidan.

  3. Hacka chokladen grovt och smält den i mikro eller i vattenbad. För vattenbad ställer du en djup tallrik på en kastrull med sjudande vatten.

  4. Låt chokladen svalna något men inte helt.

  5. Vispa ihop choklad och ägg till en jämn smet.

  6. Tillsätt 1–2 dl vispad grädde och blanda försiktigt. Hälla i resten av grädden och blanda på samma sätt.

  7. Häll upp i 6 portionsskålar. Ställ in i kylen minst 2 timmar.

  8. Häll på lite ovispad grädde eller en klick vispad och garnera med färska bär. Om du vill kan du spritsa lite choklad så det blir snyggt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Efterrätt

Julgodis

Jul

Julmat

Bakning