Kryddstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng

Så gör du godaste oxfilén till nyår

Foto: Emma Mattsson
Oxfilé på nyårsmenyn - här med ny kryddblandning.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

– En mör bit oxfilé är klassisk nyårsmat. Jag tycker det är jättegott. Här i en ny variant med en härlig kryddblandning, tipsar kocken Markus Aujalay.

Kryddstekt oxfilé med betor och portvinsvinägersky

Antal 4 personer Förberedelsetid: 2 h Tillagningstid: 1–1.5 h

Ingredienser:

  • 700 g oxfilé i bit

  • 1 msk gula senapsfrön

  • 1 msk fänkålsfrön

  • 1 msk hel svartpeppar

  • Finrivet skal från 1 citron

  • Några kvistar färsk timjan, plockade blad

  • 1 kruka persilja, hackad

  • Salt

  • Olja och smör till stekning

  • 2 rödbetor

  • 2 gulbetor

  • 2 polkabetor

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk rödvinsvinäger

  • Salt och peppar

Jordärtskocksgratäng

  • 6 stora potatisar, fast sort

  • 6 stora jordärtskockor

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 dl mjölk

  • 3 dl vispgrädde

  • Salt

Portvinsvinägersky

  • 2 dl god rödvinsås

  • 4 msk rött portvin

  • 2—3 msk portvinsvinäger eller rödvinsvinäger

  • 1 msk smör

Gör så här:

  1. Oxfilén: Bryn oxfilén i olja och smör tills den fått fin färg. Lägg på galler och stek klart i ugn på 100 grader till önskad stekgrad (54 grader på köt-termometern = blodig, 60 grader på köttermometern = medium).

  2. Mixa senapsfrön, fänkål och svart- peppar och blanda med citronskal, persilja och timjan.

  3. Rulla oxfilén i kryddblandningen och krydda med salt innan servering. Skär i skivor.

  4. Betorna: Skala och koka betorna. Skär dem i mindre klyftor och lägg var för sig i tre skålar. Blanda med olivolja och rödvinsvinäger och låt stå en stund.

  5. Smaka av med salt och peppar.

  6. Gratängen: Skala och skiva potatisen och jordärtskockorna. Riv vitlöken fint.

  7. Koka potatis, jordärtskockor, vitlök, grädde och mjölk i ungefär 5 minuter.

  8. Smaka av med salt och häll i en gratängform.

  9. Grädda i ugn på 175 grader i cirka 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

  10. Gör skyn: Häll rödvinsås och portvin i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med vinäger och vispa i smöret.

  11. Lägg en skiva oxfilé på tallriken. Placera betorna i en ring runtom och toppa med skyn. Servera med gratängen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Högtider

Jul