TV-aktuelle Tareq Taylor bjuder här på några favoriter från hans bok ”Plåtmat”. T ex fylld falukorv, lätt att anpassa efter alla smaker.
Foto: Recept av Tareq Taylor, ur boken ”Mat på en plåt” (Bonnier fakta). Foto: Peter Carlsson.
TV-aktuelle Tareq Taylor bjuder här på några favoriter från hans bok ”Plåtmat”. T ex fylld falukorv, lätt att anpassa efter alla smaker.

Falukorv i ugn med två olika fyllningar

3,5 (405 röster)

Just nu är Tareq Taylor aktuell med tv-serien ”Trädgårdstider” – här är några av hans favoritrecept på middagar du lätt lagar i ugn

Middagstips

Fylld falukorv i ugn är en riktig favorit bland klassikerna.
– På bilden ser du båda smaksättningarna fyllda i varsin korvhalva, men självklart går det bra att bara göra en av dem. Familjens nya favoriträtt?, säger Tareq Taylor.

Fylld falukorv – på två sätt

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 falukorvsring
  • 2 morötter, stora
  • 1 purjolök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • bladpersilja, hackad till garnering
  • 1. Äpple lök och senap

  • 2 äpple
  • 1 gul lök
  • 1 msk senap, hultbergs eller någon annan sort
  • 10 skivor lagrad hårdost
  • 2. Tomat, lök och oregano

  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 tsk torkad oregano
  • svartpeppar, nymald eller grovt krossad
  • 1 burkar krossade tomater
  • 10 skivor lagrad hårdost

Gör så här

Laddar ...
Foto: Foto: Max Tellving/SVT 
Kocken Tareq Taylor är aktuell i ”Trädgårdstider” tillsammans med inredaren Malin Persson, programledaren Pernilla Månsson Colt och trädgårdsmästaren John Taylor. Programmet sänds i SVT, tisdagar kl 20.00.
Foto: Peter Carlsson
Lax i ugn på tre olika sätt.

Lax på spett × 3 med picklade grönsaker

”Teriyakilaxen blir extra god om du blandar de picklade böngroddarna med lite wakame-alger. Vill du göra det ännu enklare, ugnsbaka då en hel laxsida med skinnet kvar, kryddad med någon av smaksättningarna.”

Foto: Peter Carlsson
Nachos i ugn.

Nachos med ost, avokado och majs

”Inget annat än rent mys – och hur gott som helst! Tro för allt i världen inte att det blir något över.”

Foto: Peter Carlsson
Lite lyxigare – pizza med löjrom.

Pizza bianco med löjrom

”Pizza med löjrom är lyx, lyx, lyx! Man tänker sällan på att servera champagne till pizza, men här passar det verkligen perfekt med ett glas bubbel!”

Foto: Peter Carlsson
Vegetariskt och gott – helbakad rotselleri.

Helbakad rotselleri med vitlökssmör

”Bli inte förskräckt över färgen på smöret – jag lovar att det är supergott! Fermenterad vitlök, eller black garlic, hittar du i välsorterade livsmedelsaffärer. Vitlöken ger inte bara färg åt smöret, utan också en smak av balsamvinäger.”

Tareqs 3 bästa tips för att få plåten ren

  1. Gnid in den med grönsåpa och låt stå i 100 graders ugnsvärme i ungefär 15 minuter, så lossnar smutsen. 

  2. Häll ättika på plåten och låt den stå i 50 graders ugnsvärme i några timmar. Tänk på att ha god ventilation – ättika doftar skarpt. 

  3. Blanda några matskedar bakpulver med vatten till en pasta. Smeta ut pastan på plåten och låt stå i 12 timmar. Diska sedan med diskmedel.

Recept av Tareq Taylor, ur boken ”Mat på en plåt” (Bonnier fakta).

LÄS VIDARE

MER OM GODARE