Pajer med marinerade kronärtskockor

Foto: Anna Clarén
Marinerade kronärtskockor i paj.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

”De här lite mindre pajerna passar bra som förrätt eller på ett buffébord. Lägg märke till att kronärtskockorna ska vara marinerade.”

8 portionspajer

Pajdeg:

3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkel

125 g margarin eller smör

2 msk riktigt kallt vatten

Eventuellt ½ dl solros- eller pumpafrön

Fyllning:

12 sardeller

2 burkar marinerade kronärtskockor 250 g avrunnen mozzarella

Äggstanning:

2 ägg

2 dl mjölk

Salt och svartpeppar

Garnering:

Timjan

Gör så här:

  1. Pajdegen: Kör mjöl och margarin eller smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör matberedaren lite till. Om du vill ha solrosfrön eller pumpafrön i – kör matberedaren i några sekunder efter du tillsatt dem. (Eller lägg alla ingredienser i en bunke och blanda raskt ihop till en deg, det är enklast med handen.) Lägg degen i en plastpåse som du lägger kallt i 20 minuter.

  2. Kavla eller tryck ut degen i 8 portionsformar. Låt degen gå en centimeter ovanför kanten så att den håller formen bättre. Nagga med en gaffel. Låt pajskalen vila kallt i 30 minuter, de behöver inte förgräddas.

  3. Mosa sardellerna med en gaffel. Låt kronärtskockorna rinna av och dela dem i bitar. Riv mozzarellan grovt på ett rivjärn. Blanda sardeller, kron- ärtskockor och ost i en bunke.

  4. Fördela fyllningen i pajskalen.

  5. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar till en äggstanning och fördela den i pajformarna. Grädda portionspajerna i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter, äggstanningen ska ha stelnat. Garnera med timjan.

Recept från boken ”Pajer till vardags, fest och kafferep” av Kristina Eriksson, Semic.

ARTIKELN HANDLAR OM