Hjälp mig att hitta prisvärd och ursprungsmärkt mat

Mat & Dryck

Aftonbladets Karin Ahlborg: Klart att det finns billig och bra mat

Bra mat är inte alltid detsamma som dyr mat.

Hjälp mig att hitta den prisvärda maten.

I gårdagens tidning skrev jag en kort notis om lågprismärket Eldorados djupfrysta portionslax. I en analys visade det sig att paketen kunde innehålla lax som just lekt och därför var av mycket sämre kvalitet än annan lax.

I min mejlbox ramlade det in ett par, tre mejl som sa ungefär: Jamen, det är väl ingenting att skriva om. Betalar man lite för maten får man acceptera att kvaliteten blir låg.

Då har man gjort det väldigt lätt för sig. Det är klart att det också finns billig och bra mat. Det vi förr kallade prisvärt.

Ett högt pris är ingen garanti för att varan är bättre. Det är just det som nu drabbar några av de ledande varumärkena, som Kelloggs och Gillette, när de inte kan motivera sina priser med den kvalitet de håller. De åker ut ur sortimentet i butikskedjorna.

Den undermåliga laxen kostade 86 kronor kilot på Willys och 89 kronor per kilo hos Hemköp. En vän berättade att han samma dag varit och köpt kanonfin, färsk, norsk fjordlax för 79 kronor kilot. Han fick visserligen köpa hela laxsidor och sedan själv dela laxen i portionsbitar och frysa in. Men inte var det dålig lax trots att priset var lägre än Eldoradolaxen.

Problemet med att köpa mat i dag är ju att du ingenting får veta mer än priset. Hur ska vi kunna välja prisvärd mat utan information? Vad är det för kvalitet, smakar jordgubbarna sött eller syrligt, var kommer maten ifrån?

Därför utlyser jag en tävling - gå ut i din affär och titta på skyltningen.

Ett poäng för varje skylt som handlar om annat än pris och som ger dig som kund bra information om maten. Observera att skyltar över frukt och grönt som säger typ ”Spanien, klass 1” inte gills för de säger inte ett smack!

Mejla mig dina upptäckter med antal poäng, så gör jag upp topplistor på bra affärer, som inte bara fokuserar på priset utan också på kvaliteten.

Mejla också exempel på billig mat som är bra - prisvärd - så gör jag listor av det också.

Vill du hellre skriva så gör det på adressen: Karin Ahlborg, Aftonbladet, 10518 Stockholm.

Heja!

Ikväll köper jag...

Listan

5 saker att vara extra noga med till midsommar:

Karin Ahlborg

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör din egen pizza på grillen i år! Skaffa en smart pizzaspade från Cervera

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck