Kladdkaka – med kakao och hallon

Kladdkaka – med kakao och hallon

Foto: Thinkstock

Bästa receptet på kladdkaka

4 (357 röster)

Kladdkakarecept

Kladdkaka – här är vårt bästa recept på en god och kladdig kaka. En favorit som är underbart god till fikat. Dessutom är den enkel att baka – även för den ovane bagaren.

OBS! 1 portion i receptet blir en kaka med cirka 6 bitar.

Godaste kladdkakan

  • Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl mjöl
  • ströbröd
  • 20 hallon, till garnering

Gör så här

Av: 

Clara Öhrn

Så lyckas du med kladdkakan

  • Undvik att använda varmluft, den funktionen är bäst för sådant som ska bli fluffigt. För kladdkakor passar vanlig ugnsvärme bäst.
  • Håll koll! En genomgräddad kladdkaka är inte så kul. Du ser om den är färdig genom att skaka lite på formen. Är kanterna fasta och mitten lite rörlig är kakan färdiggräddad.
  • Ska du väga något så är det mjölet, det kan packas olika hårt och den kan skilja mycket om du använder decilitermått. 1 deciliter vetemjöl motsvarar 60 gram.

Kul koll på kladdkakor

  1. Kladdkakans dag firas den 7:e november sedan 2008 då kladdkakans dag infördes. Dagen blir allt mer populär att fira och det är inte så konstigt med tanke på hur omtyckt kladdkaka är i Sverige.
  2. Det finns olika teorier om hur kladdkakan kom till Sverige men en av de mest troliga är den här: Matskribenten Margareta Wickman, på dåvarande Veckojournalen, åt en kladdig chokladkaka på en restaurang i Paris och blev väldigt förtjust. Hon lyckades få receptet och när det publicerade i slutet av 1970-talet blev det genast en succé.
  3. Det som skiljer kladdkakan från andra chokladkakor som till exempel brownies är att den inte innehåller bakpulver. Kakan får inga luftbubblor under gräddningen utan blir mer kompakt, och kladdig om den inte gräddas för länge.

Kalddkakeexperten Mia Öhrn: Kladdkaka är så tillåtande och god

Enligt konditorn Mia Öhrn, 41, som gett ut ”Kladdkakor” och ”Fler kladdkakor”, finns det flera olika teorier om hur den förföriskt goda kladdkakan hittade till Sverige.
– Den jag tycker är mest trovärdig är att matjournalisten Margareta Wickman åt en härlig kladdig kaka på en restaurang i anslutning till en loppmarknad i Paris. Hon tyckte att den var fantastisk och lyckades få receptet från hovmästaren. Receptet publicerades i slutet av 1970-talet i Vecko-Journalen, så de tror att det är därifrån det kommer. Från början kallades den för ”Elake gubbens muffins”, men sen gjorde man kaka av det – och det slog stort, säger Mia Öhrn.

KAKAN SOM GÖR ALLA ”CHOKLADA” Konditorn och författaren Mia Öhrn har skrivit flera receptböcker för kladdkakor, den första när hon var tonåring.

Foto: ULRIKA POUSETTE

I dag finns det betydligt fler recept än det klassiska. Googlar du kladdkaka + recept får du nära 100 000 träffar.
– Det är så häftigt när man lyckas införa något som blir så otroligt folkkärt. Det är också en härligt befriande motvikt till de normer som hade gällt tidigare, att en kaka skulle vara hög och vacker. Förr kallade man ju det döbak. Då var det ju misslyckat, men det har ju alltid varit de godaste bitarna av kakan.
Vad var det med kladdkakan som du fastnade för?
– Att nästan alla gillar kladdkaka och det är inga dyra ingredienser och det är inte svårt.
Vad är viktigast när man bakar den?
– Man får inte ha för lite kakao, tvärtom. I det klassiska receptet på kladdkaka är det ju extrema mängder socker. Det är lite svårt att dra ner på, för sockret gör ju att det blir den här sega, karamelliga känslan.
Vispgrädde eller inte?
– Alltså, det går lite i perioder. Ett tag tyckte jag det, sedan tyckte jag inte det. Nu tycker jag att man nästan måste ha vispgrädde till.

Konditorns eget recept på favoriten

– Jordnötskladdkakan är som en stor Snickers i kladdkakeform. Själv använder jag saltade jordnötter eftersom jag gillar när sältan bryter av mot chokladens sötma.

  • Kaka
    150 g smör
    2 dl strösocker
    3 ägg
    3,5 dl (210 g) vetemjöl
    1 dl kakao
    1 förpackning (à 78 g) kolafyllda chokladbitar, till exempel Center
  • Topping
    200 g mörk choklad
    2 dl jordnötter
  1. Klä en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret i mikron eller i en kastsrull på spisen. Vispa ihop socker och ägg lätt. Mät upp och blanda mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen.
  2. Tryck ner kolagodiset i smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10 - 12 minuter. Låt svalna och lossa sedan formens kant.
  3. Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Rör ner nötterna och bred blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

Mia Öhrn bästa tips:

• När man mäter upp mjöl finns det en risk att det packas för hårt i måttet. För mycket mjöl = torr kaka. Väg mjölet på en digitalvåg (1 dl vetemjöl = 60 g).
• Tänk på att även kakao binder vätska. Vill du ha mer kakao, så se till att minska mängden mjöl för att inte kakan ska bli torr.
• Ju större form du använder desto snabbare gräddas kakan klart eftersom det blir ett tunnare lager smet.
• Ugnar kan variera i temperatur. Lär känna din egen ugn och stirra dig inte blind på tider och temperaturer som anges i recept.
• Varmluftsugn är bra för fluffiga bakverk, men när det gäller sådant som ska vara saftiga, till exempel kladdkakor och bullar är det bäst att använda den vanliga ugnsfunktionen. Tycker jag.

LÄS VIDARE

Chokladbollar – snabbt och enkelt recept

ÄMNEN I ARTIKELN

Kladdkakarecept

Recept

Efterrätt

Bakning

Fika recept

Svenska recept

MER OM GODARE

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Semmelkladdkaka – ljuvligt gott

Lyxiga kladdkakor med extra allt

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Johanna Westmans bästa baktips

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Moussetårta av hallon och choklad på brownie

Nutellasemla – gottegrisens favorit

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Madeleinekakor

Mormor Margits midsommartårta

Saffranssemla med lingongrädde

Chokladhus – ett riktigt lyxbygge

1 h

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Ladda järnet – det är våffeldag

Festligare fika med ljuvliga cupcakes

Allt du vill veta om semlor

Baka som i Hela Sverige bakar

Våffelknepet för att få riktigt frasiga våfflor

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Så fixar du snabbaste superfikan

Chokladmakaren: Alla borde göra sin egen choklad

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept