Tårtor som konstverk

Gunilla Wall gör makalösa tårtor till bröllop och fest.

För snart sju år sedan ville Gunilla Wall göra något extra till sin födelsedag och bakade en lite mer avancerad tårta.

– När jag förstod hur roligt det var och hur mycket man faktiskt kan göra så ville jag baka mer och mer.

Många av Gunillas bakverk gavs bort till familj och vänner. Hon gick kurser i Sverige och England för världsledande instruktörer och sedan förra sommaren har hon ett eget tårtbageri där hon gör tårtor på beställning till alla möjliga tillfällen som födelsedagar, dop, högtider, företagsfester och inte minst bröllop. Flera tårtor trotsar alla föreställningar om hur tårtor ska se ut. Den som får smaka märker snart att magen blir mätt före ögat.

NM i bröllopstårta

– Efterfrågan på dekorerade tårtor är större utomlands, särskilt i USA och England, men den ökar också i Sverige. Våra tårtor skiljer sig en del eftersom vi använder mer färskvaror och det leder till att vi håller på att utveckla en egen skandinavisk stil, säger hon.

I september deltog Gunilla Wall för första gången i en tävling vid Scandinavian Cake Show i Kungälv och blev då nordisk mästare i bröllopstårta.

– Det betyder jättemycket att få ett sådant erkännande, säger hon.

Tårtorna är till för att ätas

Varje tårta som Gunilla gör är unik och full av små detaljer. Men trots att hon kan lägga ner femton timmar på en tårta tycker hon att det är härligt att se när någon sätter kniven i den.

– Många tvekar och tycker att det är för fint för att ätas. Men mina tårtor är till för att ätas och njutas av. Hade jag velat att de skulle sparas för evigt hade jag valt att arbeta i ett annat, mer varaktigt material.

En vanlig kommentar är att tårtan inte bara är vacker utan god också. Gunilla bakar själv saftiga bottnar och fyller med olika fruktmousséer innan hon dekorerar den.

– Det viktigaste är att tårtan är god. Jag vill att mina tårtor blir en helhetsupplevelse. De ska se fantastiskt vackra ut, de ska smaka gott och ha en bra konsistens i munnen och de ska sätta igång fantasin så man kommer ihåg dem långt efteråt.

Hans P. A. Karlsson

Publisert: