Författarens påskiga tips: Våga vägra ägg

MAT & DRYCK

”Så nära en fluffig gräddtårta man kan komma”

1 av 4 | Foto: Liselott med sin påskiga vegantårta

Sugen på tårta till påsk – men trött på bara tanken av ägg.

Testa deckardrottningen Liselotte Rolls vegantårta.

– Det är en väldigt kraftig hallon och chokladsmak och så är den väldigt enkel att baka, säger hon.

Liselotte Roll håller som bäst på att erövra Europa med sina deckare.

Hennes debut ”Tredje graden” släpps nu på engelska och den andra boken i serien om polisinspektör Magnus Kalo, ”Ole dole död”, kommer i maj. Därtill påbörjar hon en ny serie kallad ”Bröder”.

Men utöver deckarskrivandet är hon sedan några månader tillbaka även rättroende vegan.

Och det innebär att en högtid som påsk blir lite annorlunda.

– Det blir lite svårt, eftersom det är första året som vi är hel-veganer. Vi kommer försöka byta ut allt, så det blir lite av en överraskning vad vi får ihop för nått. Fyllda gula paprikor får det bli – då har vi i varje fall något gult på bordet, säger Liselotte Roll.

Men trots avsaknaden av allt animaliskt säger Liselotte att bara för att man är vegan, behöver det inte innebära att en riktig påsktårta saknas.

– Ärligt talat är det skitsvårt att baka veganskt – om man tänker traditionellt. Man måste tänka helt nytt med recepten. Du kan inte få till en fluffig gräddtårta utan man måste hitta på alternativ. Men det här är nog så nära man kan komma.

Okej, det låter spännande – men är det något man måste tänka på när man gör påsktårtan om man är ovan vegan-bakare?

– Ja, det här kan vara bra att ha i tankarna: till en början, när det står äggersättning: ta mer pulver än det står på förpackningen. Står det en tesked – ta en matsked så att det håller ihop ordentligt. Låt inte botten vara inne för länge i ugnen, då blir den bara en stenhård kaka. Och tänk på att hallonröran måste vara ganska fast, annars får man inte till någon snygg form. Botten och rörorna kan man göra dagen innan, men montera tårtan bör man göra samma dag eftersom den är så blöt.

Men går tårtan hem även hos de som inte är veganer?

– O ja, jag gjorde två provtårtor och bjöd på – det var ingen som märkte att det var en vegantårta. Bland annat var det fyra barn, och de brukar vara kritisk, men de älskade den. Därtill var det en som inte äter socker eftersom han inte gillar det – men han tyckte jättemycket om den och tog tre omgångar.

✓ Gör så här

Tårtbotten:

1. Vispa ihop 2,5 dl socker med äggersättning för två ägg.

2. Häll i 150 gram smält mjölkfritt smör.

3. Blanda ner kakao, vaniljsocker och vetemjöl

4. Häll över i en springform med avtagbar kant

5. Grädda i 150 grader i cirka 25 minuter (ska bli lagom kladdig)

6. Ta ut och låt svalna – om du vill ha det lite påskigare skär det i ”ägg-form”.

Chokladmousse:

1. Blanda ett paket havrevisp alternativt sojavisp om man föredrar det med vaniljsocker, socker och kakao

2. Bred på chokladmoussen på tårtbotten och ställ i kylen någon timma.

Hallonblandning:

1. Vispa upp havrevispen

2. Bland i de tinade hallonen, röran ska vara ganska fast så att den går att forma snyggt

3. Om du vill ha sötare, smaksätt med lite socker.

4. Bred på ovan chokladmoussen.

5. Lägg på marsipanlocket

6. Garnera efter tycke och smak – och pudra över lite florsocker.

Sugen på mer veganskt – här tipsar Liselotte om sin paradrätt: kidneybiffar med lime-aioli.

ARTIKELN HANDLAR OM