Fixa läcker middag – av helgens rester

Av: Madeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Pastagratäng med kyckling. Här går kycklingen att byta ut mot något annat kött

Ta tillvara på resterna från helgens middag.

Här är tipsen på hur du fixar till en god middag av maten som inte blivit uppäten.

Har du kvar rester efter helgens tacos? Eller blev inte all kyckling uppäten i lördags? Kasta inte maten som blivit över utan se till att göra en god middag.

Tacopaj passar utmärkt att göra om du har rester kvar efter att du ätit tacos.

Har du mycket överbliven pasta? Sväng ihop en smarrig pastagratäng och kombinera ihop med kött som du har över.

✓ Tacopaj

Fyra portioner.

Pajdeg

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

50 g margarin

1,5 dl mjölk

Fyllningen:

500 g köttfärs

1 msk olja

1 lök

1 påse tacokrydda

2 vitlöksklyftor

1 dl vatten

3 tomater

2 dl crème fraiche

4 msk majonnäs

2 dl riven ost

Garneringen:

1 rödlök

8 peperoni

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop mjukt margarin med torra ingredienser.

2. Häll i mjölken och rör ihop.

3. Tryck ut degen i en form med lite högre kanter. Förgrädda inte!

4. Skala och hacka löken.

5. Stek köttfärsen och löken. Pressa i vitlöken.

6. När köttfärsen är stekt tillsätter du tacokryddorna och vattnet.

7. Låt puttra tills vattnet nästan är borta.

8. Häll köttfärsen i pajskalet.

9. Hacka tomaterna och lägg ovanpå köttfärsen.

10. Blanda ihop crème fraichen, majonnäsen och den rivna osten och bred ut smeten över tomaterna.

11. Grädda i ugnen i 12-15 minuter tills ytan fått fin färg.

12. Skala och skiva rödlöken.

13. Garnera med rödlöksringar och peperoni och servera med grönsallad eller hackade grönsaker, nachochips och kanske en salsa.

Källa: Linda Hagberg

✓ Pastagratäng med kyckling

4 portioner

Det här behöver du

250 g pasta

500 g färsk broccoli, eller ett paket (300 g) djupfrysta broccolibuketter

250 g grillat kycklingkött i bitar

100 g ädelost

4 dl matlagningsgrädde

Salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Låt broccolin koka med de sista två minuterna. Häll av vattnet.

Varva pasta, broccoli och kycklingbitar i en ugnsfast form. Salta och peppra mellan lagren.

Mosa ädelosten och blanda med grädde.

Häll gräddblandningen över pastan i formen.

Grädda i cirka 15 minuter, eller tills gratängen fått fin färg.

Servera gärna med en tomatsallad.

Tips: Kycklingen går att byta ut mot annat kött. Perfekt om du har rester.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN