Tv-kockens tips: ”Ett favoritrecept”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Kanal 5
Joel Lindqvist vann ”Dessertmästarna” 2014.

Recept

Här är stjärndessertkocken Joel Lindqvists favoritrecept för kalla vinterdagar.

En dessert som påminner om sommar – och som alla kan lyckas med.

– Jag har testat det här på både proffs och vanliga matlagare och alla kan göra det här, säger han.

Du känner igen Joel Lindqvist från tv-programmet ”Dessertmästarna” på Kanal 5 där han slutade som segrare med sina annorlunda dessertskapelser.

Sedan dess har han givit ut en egen kokbok; "Dessertrevolution" och nu är han aktuell med föreläsningar och kurser på olika håll i landet.

Inte nog med det – han har även öppnat en egen hemmakrog där gästerna får komma hem till honom och avnjuta en sexrätters efterrättsmeny.

– Att vara med i ”Dessertmästarna” har betytt mycket för mig. Jag gjorde ungefär samma saker innan programet. Jag höll i kurser men då kanske det kom fem personer. Jag gjorde ungefär samma desserter men idag kan jag stå i tv och laga dem. Jag når ut till fler och kan visa upp mitt synsätt på desserter till så många fler, säger han.

”Otroligt mycket sommar”

Till helgen delar stjärnkocken med sig av ett läckert recept; Kamomill, timjan, citron.

– Det är ett favoritrecept. Smaken av kamomill känns otroligt mycket sommar. Men man kan inte få tag i färsk kamomill nu, men man kan använda torkad kamomill. Du kan flytta dig tillbaka till sommaren nu när det är ruskigt ute. Det här är en riktigt härlig höst- och vintern-dessert.

– Du kan köpa torkad kamomill i en te-butik. Till exempel kamomill-te, tipsar han.

Du hävdar att alla kan göra dina desserter?

– Alla är inte vana att göra dessert och ofta har man bara gjort en panacotta eller något enkelt. Mina recept är inte ett dugg svårare. Det är bara att vid första ögonkastet så kan det se lite klurigare ut.

– Det här receptet som jag tipsar om har flera olika delar, du behöver inte göra allting. Det kanske låter gott med vit choklad och citronsorbé och så orkar du inte göra resten.Men då har du en ganska schysst dessert. Har du inte en glassmaskin kan du köpa färdig citronsorbet. Du behöver inte göra precis allting. Det är samma sak som när du gör vanlig mat.

Kan man misslyckas med det här receptet? Vad ska man tänka på?

– Det du kan misslyckas med är när du kokar lemoncurden. Blir det för varmt blir det äggröra av äggen, men ska ta det lite försikigt. Jag har testat det här på proffs och vanliga matlagare och alla kan göra den här desserten.

Testgrupp fick göra Joels desserter

Innan Joels bok kom ut i handeln lät han testa recepten på 20 olika personer.

–  Eftersom jag har jobbat med det här så länge är det enkelt att man tycker att det är är så lätt. Man skriver en bok och när den kommer ut så har folk svårt att laga det.

– Vi satte ihop en test-grupp och så delade vi ut recept till varje person.

”Kul att se”

De fick två veckor på sig att laga efterrätterna och dokumentera hur det gått.

– Alla lyckades med att göra recepten. Någon hade misslyckats med en liten grej, men då gjorde de om desserten och det blev bättre. Det var kul att se att folk lyckades med uppgifterna. Någon hade inte en glassmaskin, då hade han glassen i frysen och gick och rörde om då och då.

Här nedan kan du se Joels recept.

Joels dessert-tips – som alla kan göra

CITRONSORBET:

1 st gelatinblad

125 g strösocker

125 g vatten

zest av en citron

125 g citronsaft

125 g mjölk

Så gör du:

Blötlägg gelatinet. Koka sockerlag av sockret och vattnet. Ta av från värmen och tillsätt gelatin och zest. Låt svalna. Tillsätt citronsaften och sila i en finmaskig sil. Tillsätt mjölken och frys smeten i glassmaskin.

CITRONCURD:

135 g citronsaft

135 g strösocker

135 g hela ägg

175 g smör

Så gör du:

Koka upp citronsaft i en kastrull. Vispa samman socker och ägg i en bunke. Häll citronsaften över äggen och häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm till 86 grader. Ta av från värmen och mixa ner smöret med en stavmixer. Fyll upp i en spritspåse.

KAMOMILLSKUM:

250 g mjölk

12 g torkad kamomill eller kamomillté

1,5 st gelatinblad

150 g vit choklad

Så gör du:

Koka upp mjölken och häll över kamomillen. Låt stå och dra i 1 timmae. Blötlägg gelatinet. Sila bort kamomillen och koka upp mjölken igen. Tillsätt gelatinet, häll över chokladen och rör ihop. Kyl ner till 4 grader, fyll upp i en gräddsifon och ladda med två patroner. Skaka och låt står tills det är dags att lägga upp desserten.

TIMJANOLJA:

25 g timjan

75 g matolja

Mixa olja och timjan till en grön olja och sila av.

STEKT VIT CHOKLAD:

100 g vit choklad

50 g vatten

110 g strösocker

Så gör du:

Koka vatten och socker till 141 grader. Ta av från värmen och vispa ner den vita chokladen tills du har ett krispigt smul av choklad.

Börja med att spritsa ett stycke av citroncurden i botten på en djup tallrik. Skeda på citronsorbeten och strö stekt vit choklad ovanpå. Täck curden och sorbeten med kamomillskum från gräddsifonen. Ringla timjanolja över skummet och garnera med citrontimjan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE