Visst kan du dricka rött till din fiskrätt

Se Camillas vintips

Nej – du behöver inte välja vitt till gösen.
Här tipsar sommelieren Camilla Forslund om knepen som får rött vin att fungera med fisk.
Hon avslöjar dessutom en av de mest udda smakkombinationerna du hört talas om.

Föredrar du rödvin? Du kan absolut få ditt glas även om det står torsk på middagsbordet. Men olika fiskar passar till olika rödviner – och tillagningen spelar en stor roll när man väljer sin dryck. 

– Det man ska tänka på är att ha en smakbalans där inget dominerar det andra. Kraftiga smaker i maten klarar av ett kraftigt vin, och vise versa, säger Camilla Forslund, chefssommelier på The Winery Hotel i Solna.

En rad komponenter styr valet av vin – exempelvis om fisken är fet och smakrik, eller om du har valt en mer elegant fisk. Är den stekt eller kokt? En annan faktor är hur anrättningen är kryddad.

Gör fisken mer rödvinsvänlig

– En bra genväg för att få fisken så rödvinsvänlig som möjligt är att ha samma tillbehör som man har till kött – exempelvis rotsaker, svamp och fläsk. Det fungerar dessutom jättebra att ha en rödvinssås till fisk. Den knyter samman rätten med vad du har i glaset, säger hon.

Nedan ser du Camillas tre tips på röda viner som kan fungera utmärkt till fisk. Men först kommer ett riktigt udda tips. Sommelieren slår fast att hon personligen föredrar öl till sillen, men det finns ett undantag – som överraskar.

– Testa valfritt rosé-bubbel tillsammans med matjessill. Det är en udda kombination som fungerar förvånansvärt bra. Men det är viktigt att man inte serverar den med rå rödlök. Använd hellre gräslök, som fångar upp örtigheten som många rosé-bubbel har, säger Camilla Forslund.

Calera – Pinot Noir, 2013

Kalifornien – USA (Nr 87282)
Pinot Noir är en druva som i regel ger lätta viner. Det här är dock ett smakrikare exempel som bjuder på mustiga toner, kryddighet och en generös sötfruktighet. Eftersom det är ett smakrikare exemplar så bör man jobba med en matigare fisk, exemelvis lax. För att fånga upp så mycket av vinets toner som möjligt kan man bjuda på ugnsbakad lax med crème fraiche och lite mild kryddhetta. Crème fraichen möter pinot noirs naturliga syra. Servera gärna en liten höstsallad till, kanske med rotsaker och potatis. Den naturliga sötman i rotfrukter framhäver viners fruktighet på ett väldigt fint sätt.”

Pris: 249 kr.

Mercurey Rouge, 2011

Bourgogne – Frankrike (Nr 73488)
”Samma druva, men det här vinet är lite stramare, med mer fatkaraktär och struktur. Här kan man jobba med en vit fisk i och med att vinet inte är så mustigt och fylligt. Titta gärna på vad man äter i den region som vinet kommer ifrån. I Bourgogne har man exempelvis gärna svamp och sidfläsk i rätterna – burgundiska tillbehör som gör fisken mer rödvinsvänlig.”

Pris: 199 kr.

Barbera d'Alba – Massolino, 2014

Piemonte – Italien (Nr 72228)
”Ett ganska kraftigt och fylligt vin som passar till en stekt fisk. Det är smakrikt med fatkaraktär, och den stekta fisken rundar av vinets strävhet. Vinet från Piemonte fungerar bra tillsammans med olivolja och italienska tillbehör. Servera exempelvis stekta rotsaker, bönor, svarta oliver och parmesan till fisken.”

Pris: 159 kr. 

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN