Fixa succé-såsen: ’Världens godaste’

MAT & DRYCK

Matbloggaren Katinka bjuder på vardagsreceptet som gör succé på matbordet

1 av 4 | Foto: ”Här har jag serverat såsen till ugnsbakad lax med quinoa och kokt broccoli samt primörmorötter - men du kan variera tillbehören efter tycke, tillgång och smak”, tipsar Katinka.

Här är matbloggaren och juristen Katinka Hammarskiölds enkla knep för att lyckas med vardagsmaten.

Hon bjuder på en snabb vardagsrätt som hela familjen kommer älska; ugnsbakad lax med tahini-sås.

– Det blir världens godaste sås som både passar med både lax och kyckling, säger hon.

Katinka Hammarskiöld arbetar till vardags som jurist, men sin lediga tid lägger hon gärna på mat och på sin matblogg där hon bjuder på egenkomponerade recept.

– Det började för ganska många år sedan då jag var allvarligt sjuk då jag började skriva ner mina recept. Jag har lagat mat sedan jag var liten men aldrig skrivit ner mina recept. Jag kommer alltid på nya recept, så ja tänkte att det var bra att skriva ner dem.

– En vännina såg det och tyckte att det var bra och ville ha det i Helsingborgs Dagblad som hon arbetade för. Jag blev skribent där och hade en kolumn i deras söndagsbilaga. Då var det andra kompisar som sa att om du ska vara skribent så måste du ha en matblogg. De hjälpte mig att komma igång och på den vägen är det.

”Mycket enkla recept”

Idag har hon ungefär 1 500 recept på sin blogg och fler blir det.

– Jag gör hela tiden nya recept. Det ska vara god enkel mat i vardagen med kärlek och magi. Det är mycket enkla recept, även om jag har några mer avancerade. Det är mycket medelhavsmat, eftersom jag är född i Spanien.

Har du några knep för att hinna göra bra och god vardagsmat?

– Knepet är att hålla det enkelt. Det är klart att det är bra att ha basvaror hemma så som olivolja, vitlök, morötter, pasta, några burkar tomater och burkar tonfisk. Och se till att ha lax i frysen. Då kan du laga mat med små medel. Jag handlar inte så mycket i veckan utan att se till att ha allt hemma.

–  Till exempel med fryst spenat, olivolja, vitlök och riven parmesanost kan du göra en god och nyttig pastasås som barn älskar, tipsar hon.

”Passar både till lax och kyckling”

Till Aftonbladet Mat och Vin:s läsare delar Katinka med sig av ett vardagsrecept där du kan antingen göra lax eller kyckling i ugn som du serverar med tahini-sås och quinoa eller ris.

– Sedan tar du de grönsaker som du känner för till exempel broccoli, morötter eller bladspenat. Du bakar laxen eller kycklingen ugnen och kokar ris eller quinoa till. Du gör en enkel sås på pressad citron eller lime eller båda. Vitlök, riven ingefära med soja och tahini (sesempasta). Blanda ihop det och häv i lite chili och koriander. Det blir världens godaste sås som både passar med lax och kyckling, säger hon.

Se hela receptet här under.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept