Goda baktipset – till mamma: ”Älskar den”

avMadeleine Brohlin

Överraska mamma med en fantastisk tårta – konditorn Camillas recept: ”Den är smaskig”

Foto: Camilla Eriksson
Bjud på en klassisk Williamtårta på söndag när det är morsdag. Konditorn Camilla Eriksson ger dig receptet.

Fira mors dag med en hembakad lyxig tårta.

Här tipsar konditorn Camilla Eriksson om en av sina favoriter: en klassisk Williamtårta.

– Jag tycker den är smaskig och min mor älskar den, säger hon.

På söndag ska alla mammor hyllas när det är mors dag. Men vad ska du hitta på för att överraska mamma?

28-åriga konditorn Camilla från Örebro har ett riktigt gott och bra tips.

– Till morsdag skulle jag vilja tipsa om en klassisk Williamtårta, bland annat för att jag tycker den är smaskig men framförallt för att min mor älskar den. Så den brukar bakas då hon ska skämmas bort.  Williamtårtan är god eftersom den inte är allt för söt. Den mörka chokladtryffeln bryter av det söta och balanserar upp. Choklad, vanilj och päron är en mycket god kombination och något som jag tror de flesta tycker om, säger hon.

Då slipper du stress

För att spara lite tid tipsar hon om att börja fixa med tårtan redan dagen innan den ska serveras.

– Gör tårtbotten, vaniljkrämen, chokladtryffeln och den rostade mandeln dagen innan så slipper du stress och en heldag i köket. Att baka tårtor är skoj men också något tidskrävande, menar hon.

Camilla är utbildad bagare och konditor i Örebro och efter studenten testade hon på hur det var att jobba utomlands som bagare. Hon och hennes man flyttade till Nya Zeeland

där de startade upp och drev ett litet svenskt bageri tillsammans med hans föräldrar.

Men hemlängtan blev för stor och så sedan några år tillbaka är hon hemma  i Sverige igen där hon just nu har ett uppehåll från studierna till förskolelärare.

– Nu arbetar jag på Saras hembageri här i Örebro, en liten bageributik där allt bakas på plats och med fina råvaror, berättar hon.

”Fika tillsammans med tårta”

Camilla är själv mamma till en liten dotter, Mellissa, 14 månader. Och Camilla vet hur hon allra helst skulle vilja bli firad på morsdag.

– Jag är nog väldigt traditionell av mig och uppskattar färska blommor. Då jag firat min mor på morsdag så har det alltid funnits en oskriven regel att fika tillsammans med tårta, så den traditionen kommer nog leva vidare länge skulle jag tro. Att få fira morsdag för mig är ganska nytt eftersom jag är relativt nybliven mamma. Det kommer bli väldigt spännande då Melissa blir lite äldre och se vad hon hittar på för mig. Men det allra viktigaste är att få tid till att umgås med varandra, säger hon.

Här under hittar du Camillas recept.

Så gör du en Williamtårta

  Detta behöver du:

22-24 cm rund tårtbotten, delad i 3

Vaniljkräm

3 st päronhalvor i sockerlag

ca 5 dl grädde

Marsipan ca 250-300 g

Glansig chokladtryffel

Hyvlad mandel som är rostad i ugn (ca 100-150 g)

Ev. marsipan ros och blad

  Luftigt anslag (tårtbotten 22-24 cm, 12-15 portioner)

Ingredienser:

250 g ägg

150 g socker

75 g vetemjöl

75 g potatismjöl

5 g bakpulver

5 g vaniljsocker

Rivet skal från en medelstor citron (vänds ner i smeten sist. Kan uteslutas.)

Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader.

Vispa ägg och socker för hand över ett vattenbad. Sätt i termometer. När gradantalet når 40 grader tag av från spisen och fortsätt att vispa med elvisp eller i maskin på medel/hög hastighet i ca 15 min. Smeten ska vara mycket fluffig (liknande än maräng). När man kan dra ett finger genom smeten och det blir ett ”spår” som ligger kvar eller att smeten ligger som en fast droppe på fingret, då är den klar.

Recept vaniljkräm

Ingredienser:

250 g vispgrädde

250 g mjölk

1 st vaniljstång

100 g äggulor

100 g socker

30 g maizena

Gör så här:

Blanda grädde och mjölk och hälften av sockret. Snitta vaniljstången på längden och koka upp gräddmjölken med den. Låt koka i några minuter och sila sedan blandningen. Koka upp på nytt. Äggulor, maizena och resterande socker vispas till en slät smidig redning. Häll över den kokande gräddmjölken lite i taget och vispa ihop. Häll över till kastrull igen och låt nästan koka tills krämen tjocknar (ständig vispning). Sila ev. vaniljkrämen genom en finmaskig sil för att undvika klumpar. Låt svalna.

Recept glansig chokladtryffel

Ingredienser:

50 g socker

50 g glykos

250 g grädde

250 g  mörk choklad (gärna 70 %)

50 g osaltat smör (rumstempererat)

valfritt: smaksätt chokladtryffeln med en skvätt päronkonjak.

Gör så här:

1. Koka upp grädde, socker och glykos i en kastrull. Ta genast av den från plattan när den börjar koka.

2. Hacka chokladen och blanda ner den i grädden och rör om.

3. När allt är smält samman till en jämn smet och är runt 40 grader varmt, klicka i det rumstempererade smöret. Rör om tills smöret är helt smält.

4. Nu är den klar! häll över i burk och låt svalna. Sätt sedan lock på och förvara den i kylen. Vid användning, värm väldigt lätt i mikro, ej över 40 grader. Nu kan den hällas på tårtan eller annat bakverk

Montering av tårtan:

Dela tårtbotten i tre delar med en lång sågtandad kniv (spara mitten delen till sist). På första tårtbotten stryks ca 1 cm tjockt lager med vaniljkräm, lämna ca en 1/2 cm från kanten för att undvika att vaniljkrämen kommer i kontakt med marsipanen (annars kan vaniljkrämen smälta marsipanen och tårtan säckar lite).

Lägg nästa del tårtbotten på och stryk ut ett ca 2 cm tjockt lager med vispad grädde. Dela päronen i bitar och sprid dem över grädden. Lägg sedan grädde över och forma som en kupol (kom ihåg att spara lite grädde för att stryka upp med). Lägg sista delen av tårtbotten över och tryck till lite lätt med händerna. Stryk sedan upp tårtan med resterande  grädde (detta för att marsipanen ska fästa).

Kavla nu ut marsipanen ca 2,5-3 mm tjock och klä tårtan. Värm chokladtryffeln så att den får en lagom rinnig konsistens. Häll den över tårtan och stryk ut där det behövs med en spatel/palett. Lägg rostad mandel runt kanterna och dekorera med en marsipanros och blad.

Tips! Om du vill ha denna tårta glutenfri så ersätt vetemjölet med potatismjöl, alltså 150 g potatismjöl istället för 75 g vetemjöl och 75 g potatismjöl. Var noga och kolla så att bakpulvret är glutenfritt också. Tårtan går även utmärkt att göras laktosfri om grädde, mjölk och smör byts ut mot laktosfria mejeriprodukter.

Källa: enkonditorsbekännelser.se

ARTIKELN HANDLAR OM