Bjud på en klassisk Williamtårta på söndag när det är morsdag. Konditorn Camilla Eriksson ger dig receptet.

Foto: Camilla Eriksson

Goda baktipset – till mamma: ”Älskar den”

3,8 (19 röster)

Glutenfria recept

Fira mors dag med en hembakad lyxig tårta. Här tipsar konditorn Camilla Eriksson om en av sina favoriter: en klassisk Williamtårta. – Jag tycker den är smaskig och min mor älskar den, säger hon.

Tips! Om du vill ha denna tårta glutenfri så ersätt vetemjölet med potatismjöl, alltså 150 g potatismjöl istället för 75 g vetemjöl och 75 g potatismjöl. Var noga och kolla så att bakpulvret är glutenfritt också. Tårtan går även utmärkt att göras laktosfri om grädde, mjölk och smör byts ut mot laktosfria mejeriprodukter.

Williamtårta

  • Ingredienser

  • 1 tårtbotten, 22-24 cm rund, delad i 3
  • vaniljkräm
  • 3 päronhalvor, i sockerlag
  • 5 dl grädde
  • 300 g marsipan
  • glansig chokladtryffel
  • 150 g mandelspån, rostade
  • marsipanrosor och blad, valfritt
  • Luftigt anslag (tårtbotten)

  • 250 g ägg
  • 150 g socker
  • 75 g vetemjöl
  • 75 g potatismjöl
  • 5 g bakpulver
  • 5 g vaniljsocker
  • Vaniljkräm

  • 250 g vispgrädde
  • 250 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 100 g äggulor
  • 100 g socker
  • 30 g maizena
  • Glansig chokladtryffel

  • 50 g socker
  • 50 g glykos
  • 250 g grädde
  • 250 g mörk choklad, (gärna 70 %)
  • 50 g osaltat smör, rumstempererat
  • cl päronkonjak, valfritt att smaksätta chokladtryffeln med

Gör så här

Av: 

Madeleine Brohlin

ÄMNEN I ARTIKELN

Glutenfria recept

Recept

Mors dag

Glutenfri mat

Bakning

Efterrätt

Svenska recept

MER OM GODARE

10 härliga recept på tårta för alla tillfällen

Enkla strandmaten som barnen älskar

Klassisk mandeltårta - glutenfri!

1 h

Glutenfri pizzadeg

1 h