Ät gott med lite kolhydrater

MAT & DRYCK

Jon Hanssons egna GI-recept

Inget ris, bara några strimlor bröd och inte en potatis så långt ögat når. Du får gotta dig åt mycket kött och fisk, grönsaker med lågt GI och slipper jaga fett.

Vår egen kock Jon Hansson presenterar fem rätter för fem olika tillfällen - inspirerade av den amerikanska Low Carb-maten.

Vad är Low Carb?

Low carb (som fritt översatt betyder "liten mängd kolhydrater") är ett samlingsnamn för dieter som bygger på att man begränsar intaget av just kolhydrater kraftigt. Några kända Low Carb-dieter är Atkinsmetoden, The Zone, The Carbohydrate Addicts Diet, Montignacs viktminskningsmetod, Protein Power och nu senast South Beach-metoden.

Hur funkar Low Carb?

En Low Carb-diet innehåller mindre än 100 gram kolhydrater per dag, vilket motsvarar ungefär 1 brödskiva. Om kroppen inte får i sig kolhydrater använder den glokogenet som finns lagrat i levern för att hålla blodsockret stabilt. Efter ett tag kan man då inträda i ett tillstånd som kallas för ketosis, en sorts svält. Kroppen börjar då förbränna fett och protein.

Därför minskar du i vikt

När man kraftigt begränsar sitt kolhydratintag tvingas kroppen öka utnyttjandet av andra energikällor (fett och protein) och du minskar i vikt.

Ja till Low Carb-maten

NEJ till Low Carb-maten

Jon Hanssons Low Carb-recept