Nya trenden: husman light

MAT & DRYCK

Husmanskost kan bli den nya trendmaten. Och den behöver inte vara fet.

”Husmanskost 2.0” är en ny kokbok med de klassiska rätterna i ny, fettsnålare version.

– Jag har uppgraderat husmanskosten och gjort den sundare, säger Petter Stahre, matfotograf och matskribent, som skrivit boken.

Foto: NY VERSION. Petter Stahre har skrivit kokboken ”Husmanskost 2.0” som innehåller fettsnålare varianter av de gamla klassikerna.

2.0 i titeln betyder ny version på dataspråk.

Husmanskosten har kommit i skymundan för den trendiga maten från Asien och Mellanöstern, anser han.

– Vi fokuserar på nya, exotiska rätter. Men vi bör även föra fram våra gamla klassiska, svenska

paradrätter. Finkrogarna börjar också oftare smyga in husmanskost på menyn, säger han.

Onödigt kaloririk

Petter irriterades över den feta husmanskosten och vardagsmaten som serverades på lunchrestaurangerna. Maten var onödigt kaloririk, tyckte han.

– Fett är bra smakförstärkare och bekvämt att ta till. Men maten kan göras fett­snålare utan att förlora i smak. Så föddes idén till boken, berättar han.

Han läste i gamla kokböcker, den äldsta från 1905, och experimenterade med smaker i egna köket. Den klassiska husmanskosten lagades på grädde och utan eller med bara lite grönsaker.

Vilken var värstingen bland rätterna?

– Den klassiska Wallenbergaren. Den är jättefet. Men i min version kan man äta den med gott samvete. Jag har bytt ut grädden mot matlagningsgrädde och använder färre ägg.

”Kan någon ta bort grädden från mormor?” är underrubriken till boken. Lagade din egen mormor husmanskost?

– Ja. Hon gjorde framför allt långkok på grytor som fick stå över natten. Sedan tog hon bort fettet som stelnat på ytan. Då blev de nyttigare, men lika goda och mustiga.

En del nya rätter som inte förknippas med husmanskost finns med i boken, till exempel pizza och hälleflundra i rispapperwraps. Varför det?

– Pizza äter vi numera till vardags. Jag har blandat rågmjöl i degen och valt mager ost. Att linda mat i rispapperwraps är ett nytt, lite annorlunda tips som kan vara kul att pröva på.

Det är även avkopplande att laga husmanskost, tycker Petter Stahre.

– Vi borde avsätta eller boka in mer tid för just matlagning och låta det få ta lite tid.

Så gör Petter Stahre husmanskosten nyttigare

Ann-Cathrine Björnör Carlsson