Hatten av för alla semlor

MAT & DRYCK

Experterna sätter betyg på 10 semlor

1 av 2 | Foto: Semmel-fest Brita von Koenigsegg, hattexpert, och Catharina Elsner, konsthistoriker, har bedömt årets semlehattar. "Sällan smakar en hatt så gott som på en semla", säger Brita von Koenigsegg.

Elegant men enkel - och i harmoni med vetekroppen.

Så ska en semlehatt vara, enligt experten.

- Det är sällan en hatt smakar så gott som på en semla, säger Brita von Koenigsegg, hovleverantör av hattar.

Ja, det är tidigt - hela tio dagar kvar till fettisdagen. Och det finns moralister som tycker att det är en synd att ens titta åt en hattprydd bulle före 8 februari i år.

- Jag tillhör dem som försöker vänta och bara äter en enda på fettisdagen. Men nu... jag har aldrig haft en aning om att semlor kan smaka så här olika, säger Brita von Koenigsegg som driver ateljén Kittys hattar i Stockholm.

Hatt ska harmoniera

Bland siden, filt, band, fjädrar och glitter dukade Aftonbladet upp frestelserna och bad henne och väninnan Catharina Elsner, konsthistoriker, sätta betyg på hattarna. En spontan studie i frosseri.

- Eh ... jag tror du har grädde i håret, Brita ...

Enligt hattexperten måste en huvudprydnad alltid harmoniera med personens längd, kroppsbyggnad och ansikte.

En lång och smal kund klär i hattar med breda brätten, en kortare måste vinkla upp brättet.

- För semlor hänger det också på harmonin, men personligheten får höga betyg, säger modisten med drygt 30 års erfarenhet av hattar.

"Vi borde våga mer"

Hon tillverkar bara sådana hon tycker om, helst små cocktailhattar men också galna kreationer enligt divisen "hellre galen ovanpå huvudet än inuti".

Svenskarnas hattar är ofta snälla och inte sällan mörkblå, förklarar hon.

- Vi borde våga mer. En hatt är något positivt och inte längre förknippat med äldre damer. Dagens ungdomar älskar hattar och andra huvudbonader, säger hovleverantören med florsocker på näsan.

Tössebageriet

Jalles bageri

Gunnarssons

Éclair

Norra Strandbageriet

Thelins

Ritorno

NK-bageriet

Vetekatten

Dittes finbageri

Är du en Roberts eller en Mr Bean?

Hattexperten Brita von Koenigsegg om "semletyper":

Visste du att...

Britt Peruzzi