Fikon med ricotta och honung

Bli först med att rösta!
Foto: Johanna Åkerberg Kassel
Färska fikon med ricotta och honung.
MAT & DRYCK

Vackra färska fikon med ricotta och honung.
Denna lilla enkla men genialiska dessert åt jag i Barcelona på restaurangen Bodega 1900 för några år sedan. Jag blev blixtförälskad, otroligt enkelt och ändå så smakfullt, vackert och gott, tipsar Jessica Frej, kock och kokboksförfattare.

Fikon med ricotta och honung

Antal: 6 portioner

Ingredienser:

  • 200–250 g ricotta

  • 12 färska fikon

  • 3–6 msk smakrik honung

  1. Bred ricottan på ett stort fat eller på sex assietter.

  2. Klyfta fikonen och lägg dem på ricottan, ringla över honungen och servera.

  • Om honung: Vissa av de flytande honungssorterna innehåller inte ren honung, utan honung blandad med socker. Så kolla noga vilken du köper. Jag brukar oftast ha fast honung hemma och då värmer jag den bara lite om jag vill att den ska vara flytande.

  • Tänk på: Finns det inga mogna fikon när du handlar, så gör hellre en annan dessert. När det är så få ingredienser i en rätt krävs det att alla är av toppkvalitet för att det ska smaka mycket och bli gott.

Recept ur kokboken, ”Fest på 30 minuter” av Jesssica Frej och Johanna Åkerberg Kassel (foto) (Bonnier Fakta).

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Efterrätt