Saftiga lussekatter – här är bästa recepten

Med eller utan kesella – godaste receptet på lussekatter och lussebullar

avAftonbladet

Ljuvliga saffransbullar med och utan kesella. Här är recepten du behöver för ett riktigt lyckat lussebak.

Artikeln uppdaterad 21/11–2018

Foto: TT
Plåten full av lussekatter.

Lussebullar utan kesella

Portioner: ca 20 lussekatter Förberedelsetid: ca 2 h Tillagningstid: 5–8 min

Ingredienser:

  • 2 paket saffran, (1 g), gärna blötlagd, se tips nedan

  • 1,5 dl strösocker

  • 150 gram rumsvarmt smör

  • 5 dl mjölk

  • 50 gram jäst

  • 0,5 tsk salt

  • 16 dl vetemjöl, cirka

  • 0,5 dl russin, blötlagda, se tips nedan

  • 1  ägg, till pensling

Foto: Per Björn
Ljuvligt doftande lussekatter.

Gör så här:

  1. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver.

  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).

  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt saffran. Häll över degspadet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).

  4. Bearbeta degen, för hand eller med hushållsassistent, tills den är blank och smidig. Prova att göra ett glutenprov genom att ta en liten bit av degen och försiktigt dra i den tills det nästan går att se igenom den. En färdigarbetad deg ska inte gå sönder när man gör detta.

  5. Låt degen jäsa övertäckt ca 60 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.

  6. Knåda ur luften ur degen på mjölat bakbord, dela upp degen i två delar och forma till två rullar. Täck över den ena och skär små bitar av den andra. Rulla ut dem och forma till lussekatter. Lägg figurerna direkt på plåtar med bakplåtspapper så slipper de flyttas. Garnera med russin.

  7. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

  8. Pensla försiktigt lussebullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 minuter.

3 tips för godaste lussebullarna

  1. Lägg saffranet i blöt så kommer smakerna fram ordentligt. Lite cognac med socker i är bästa lösningen.

  2. Ta fram smör, ägg och mjölk så det blir rumsvarmt. Då blandar sig alla ingredienser på ett bättre sätt och det blir lättare att knåda degen och bullarna blir saftigare.

  3. Torkade russin drar åt sig fukt från degen, lägg dem i vatten kvällen innan baket så får bullarna behålla sin saftighet.

Lussekatter med kesella

Portioner: ca 25 bullar Förberedelsetid: 2 h Tillagningstid: 8 min

Ingredienser:

  • 50 g margarin

  • 2,5 dl mellanmjölk

  • 0,5 paket jäst

  • 0,5 paket saffran

  • 1 tsk kardemumma

  • 0,5 dl socker

  • 1 krm salt

  • 0,5 dl kesella

  • 8 dl vetemjöl ev något mer

  • 1 uppvispat ägg

  • 1 dl russin

Gör så här:

  1. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.

  2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör så att jästen löser sig.

  3. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, socker, salt, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.

  4. Dela degen i 25 bitar och forma lussekatter. Tryck ner russinen, det är viktigt att man trycker ner russinen ordentligt annars blir de som ballonger och smakar inte gott.

  5. Lägg lussekatterna på ett bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg.

  6. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter tills bullarna är gyllenbruna. Njut av den underbara doften av jul!

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Jul

Bakning

Julmat