Det pågår ett "krig" – om lussebullarna

Saffransbullar med eller utan kvarg? Det är frågan

Hur ska man förhålla sig till det pågående kriget om saffransbullarna?

Gör kvarg att de håller sig saftiga längre och hur gör man för att få till saffranssmaken?

Här får du både tips och recept för ett lyckat lussebak.

Smält smör eller fast smör? Kvarg eller inte kvarg? Enligt magasinet Fokus pågår just nu ett krig. Ett krig – som handlar om saffransbullar. Tänk att en liten lussekatt kan skapa så mycket känslor.

PR-trick eller magisk ingrediens?

Vissa menar att kesella, alltså Arlas kvarg, gör så att lussebullarna håller sig saftiga längre. Andra menar att ingrediensen ger en syrlig eftersmak och att hela grejen egentligen bara är ett PR-trick av Arla.

Arla anlitade nämligen ett antal kockar och bagare på 80-talet som skulle hitta nya användningsområden för den nya smala färskosten "kesella". Och en av bagarna menade att kesellan kunde användas vid bakning – och att produkten höll brödet saftigare längre.

Däri ligger grunden för detta inbördeskrig bland de svenska lussekatts-älskarna. Huruvida bagarens påstående stämmer är upp till var och en att avgöra.

Moståndare

En av dem som inte tror på kesellans inneboende kraft är den tidigare Nobeldessertskaparen och bagaren Magnus Johansson.

– Du kan göra jättegoda lussekatter med kesella också. Men enbart att du genom att tillsätta kesella skulle få saftigare lussekatter är precis som att säga att bara för att du kör med dubbade vinterdäck kommer bilen aldrig att krocka. Det handlar om en massa andra parametrar, säger han till Aftonbladet i en tidigare artikel.

Vilket läger tillhör du? Kommentera gärna artikeln och berätta.

Några goda råd

Var varsam med mjölet om du vill ha saftiga lussebullar. Packa inte decilitermåttet för hårt. Du vill hellre att degen är klibbig och oresonlig än att bullarna blir torra.

Saffran är lösligt i vatten och sprit. Marinera därför gärna saffranet i mörk rom, vodka eller konjak för en intensivare smak.

Har du inte tillgång till, eller vill inte använda, sprit bör saffranspistillerna mortlas (förutsatt att du har köpt pistiller). Lägg ner dem tillsammans med en sockerbit och rör tills allt har blivit till ett pulver.

Använd fast smör – inte smält, och tillsätt smöret sist. Det gör bullarna luftigare.

Källa: Matgeek, Fokus

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN