Julskinka: Här är bästa recepten

avAftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Börje Thuresson / AFTONBLADET / 6036

Griljera, koka, eller baka i ugn. Här får du de bästa recepten på julskinka. Och tipsen som gör att din skinka blir just så saftig och god som du vill ha den.

Sara Begner vet hur man fixar den bästa skinkan.

Om du följer recepten och tipsen från Sara Begner, Coop.se:s expert på matlagning, så kommer du att lyckas med skinkan.

Men vad ska jag göra om skinkan blir för salt?

– Det bästa du kan göra är att byta ut senapen mot lite sött äppelmos som tillbehör. Det kan neutralisera det salta lite, säger Sara Begner.

Hur ska jag göra för att få en saftig skinka?

Skinkan blir torr om den tillagas för fort. Nyckeln till den perfekta skinkan är låg temperatur och lång tillagningstid. Både för julskinka i ugn och kokad. Ett riktigt användbart verktyg är en skinktermometer som visar temperaturen inne i skinkan.

– Jag brukar ställa in skinkan i ugnen på bara 100 grader och låta den vara där jätte länge, berättar Sara Begner. Sedan vrider jag på till grill när jag griljerar.

Vad är hemligheten för att få till en perfekt vacker julskinka?

– Att griljera jämt, säger Sara Begner. Om du låter skinkan grillas längre så blir den mörkare. Sedan kan du trycka ner hela nejlikor i något vackert mönster.

Låt din julskinka få ta sin tid och griljera den jämt och fint. Bind om ett rött band, lägg dit några vackra vinterröda äpplen och servera på ett stort fat med mormors vackra skinkkniv. God jul!

Så griljerar du skinka

Ugnsbakad, griljerad och kokt julskinka

Skinkan är julbordets drottning.

Griljerad skinka med kanel

Foto: Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Klassisk julskinka

Foto: SARA RINGSTRÖM

Vegetarisk julskinka

Vem har sagt att det måste vara kött på julbordet?

Griljerad glutenfri julskinka

Gammaldags kryddskinka

Gammaldags kryddskinka

Den här skinkan kan du griljera om du vill – men den blir nästan godare utan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2019

MER OM MAT & DRYCK