Hel kyckling i ugn – gott och enkelt

3,6 (15 röster)

Recept på hel kyckling – så lyckas du

Foto: Thinkstock
Kyckling i ugn, så gott.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Kyckling i ugn är verkligen tacksamt att laga. Krydda till den och skjuts in i ugnen, någon timme senare är härligheten klar och det doftar härligt i hela hemmet. Här är ett enkelt recept med citron och rosmarin som passar perfekt till kyckling.

Hel kyckling i ugn

Portioner: 4 Förberedelse: 10 min  Tillagning: 1 tim 50 min 

  • 1 färsk kyckling, ca 1,2 -1,4 kg

  • 2 msk mjukt smör

  • 0,5 tsk kinesisk soja

  • 2 krm salt

  • 1 citron

  • 1 krm svartpeppar

  • 1 tsk torkad rosmarin

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Kontrollera att kycklingen är urtagen, att inget finns kvar inuti, ibland ligger det en påse med inälvor inne i kycklingen, ta bort den innan tillagning. Skölj kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper. 

  3. Lägg kycklingen med bröstet upp i en ugnsform. Ställ in den i ugnen i 5 minuter. 

  4. Smält smör tillsammans med soja, rosmarin, salt och peppar rivet citronskal samt pressa i citronsaft från halva citronen. Stoppa in citronhalvan i kycklingen. 

  5. Ta ut kycklingen och pensla på marinaden. Häll marinaden som blir kvar över kycklingen. 

  6. Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

  7. Ta ut och ös kycklingen med skyn som bildats. Sänk värmen till 150 grader och stek kycklingen i ytterligare en timme. 

  8. Ta ut och ös kycklingen igen. Kontrollera så att den är genomstekt genom att skära ett snitt vid låret - inget rött kött eller blodig saft ska det vara. Innertemperaturen ska vara 70-75 grader - använd gärna en stektermometer. 

  9. Ställ om ugnen till grill på maxvärme. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen cirka 5 minuter så den får fin färg, passa så den inte bränns. 

  10. Ta ut kycklingen och låt den vila cirka 10 minuter innan servering. 

  11. Spara och sila stekskyn och använd till en gräddsås till kyckligen.. 

  12. Lägg kycklingen på en skärbräda och dela den mitt itu på längden. Skär loss lår och ben och lossa bröstfileerna och lägg upp på ett fat till servering.

ARTIKELN HANDLAR OM