Risk för oxfilébrist till nyår
Det här är anledningen bakom bristen
Nyårsfavoriten är hotad.
Det råder nämligen brist på oxfilé.
– Det har varit en väldigt stor efterfrågan, säger Hans Agne, vd på Svenska köttföretagen till P4 Västmanland.
I år kan det bli svårt att få tag på oxfilé till nyårsmiddagen, rapporterar P4 Västmanland.
Anledningen är bland annat att färre nötdjur än vanligt har slaktats i Sverige i år, samtidigt som fler vill äta svenskt kött.
– I år är det lite extra kämpigt. Det har varit väldigt stor efterfrågan på oxfilé, ryggbiff och entrecote. Jag tror det hängt ihop med pandemin, man har velat äta fint kött med nära och kära när det varit så tuffa tider. Nu är slakteriernas lager lite lägre till årsskiftet, säger Hans Agne, vd på Svenska köttföretagen, branschorganisation för Sveriges åtta största slakterier.
”Går inte i år”
Lasse Eriksson, butikschef på Stora Ekeby kött i Västerås, säger att han hoppas kunna spara några oxfiléer till sina kunder till nyår.
– Till nyår går det åt sjukt mycket mer oxfilé än normalt sett. Tidigare år har vi fryst ner oxfilé innan, men det går inte i år, säger han.
LÄS VIDARE
MER OM GODARE
Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny
Nötkött – så tillagas det på bästa sätt
Brist på populära fisken
Årets kock har skapat Årets rätt
Kinesiska nyåret – fira med en härlig hot pot
Hon gör Sveriges godaste macka
Så väljer du rätt kyckling på tallriken

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok
Tareq Taylors godaste grytor
Kokt eller grillad: korven som älskas mest

Knepet som kan göra landslaget till vinnare
Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat
Expertens bästa tips på glutenfria öl
Khadija Mohamud släpper ny kokbok

Därför är viltkött så klimatsmart
Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött
De sju värsta förolämpningarna mot italiensk mat

Så blir laxen smartare mat
Tareq Taylor lagade bäver på nya matresan
De har gått vidare i Sveriges mästerkock 2022

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt
