Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd
Aubergine och tomat är en perfekt kombo. Här är i ett smakrikt recept som du enkelt gör i ugnen.
Recept från Mutti.
Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd
Antal: 2 portioner Tid: 40 min
Ingredienser:
- 2 långa violetta auberginer
- 1 vitlöksklyfta
- 2 skivor grovt bröd
- 400 g hela skalade tomater
- 2 + 1 msk extra virgin olivolja
- 1 tsk torkad oregano
- 250 g mozzarella
- 1/2 kruka basilika
- salt
Gör så här:
- Värm ugnen till 180 grader.
- Skölj och dela auberginerna på längden. Skala och skiva vitlöksklyftan. Skär brödet i tärningar.
- Förväll auberginehalvorna i kokande lättsaltat vatten i 7–8 minuter. Låt rinna av väl.
- Skåra snittytorna med en vass kniv. Ställ i en ugnssäker form.
- Grovhacka de hela tomaterna. Låt rinna av i en sil. Men ta till vara på juicen, även den som är kvar i burken.
- Krydda tomathacket med de 2 msk olivolja, en nypa salt och oreganon.
- Häll den sparade tomatjuicen runt auberginehalvorna i ugnsformen tillsammans med 1 msk olivolja och vitlöksskivorna.
- Täck auberginerna med de grovhackade tomaterna och brödtärningarna. Grädda i ugnen i 10 minuter.
- Tärna mozzarellan och strimla basilikan under tiden.
- Strö den tärnade mozzarellan över auberginerna och grädda i ytterligare 10 minuter.
- Strö över basilikan och servera.
Tips!
- Vill du testa en extra god aptitretare? Skär auberginen i runda tjocka skivor, grilla och varva sedan med tomat, mozzarella och basilika. Grädda i ugn i 180 grader i 10 minuter.
Publisert:
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Siciliansk grönsakspytt caponata

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter
Västerbottenspizza

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Shakshuka med vegansk äggröra

Gulaschsoppa
Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde

Focaccia på rester från kylskåpet

Socca med bönsallad och pecorino

Kyckling med ratatouille och oregano

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Härliga sommarsmaker

Så får du tomaterna att smaka mer

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Kryddstekt blomkål
