Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd.
Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd.

Aubergine och tomat är en perfekt kombo. Här är i ett smakrikt recept som du enkelt gör i ugnen.

Recept från Mutti.

Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd

Antal: 2 portioner Tid: 40 min

Ingredienser:

  • 2 långa violetta auberginer

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 skivor grovt bröd

  • 400 g hela skalade tomater

  • 2 + 1 msk extra virgin olivolja

  • 1 tsk torkad oregano

  • 250 g mozzarella

  • 1/2 kruka basilika 

  • salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180 grader.

  2. Skölj och dela auberginerna på längden. Skala och skiva vitlöksklyftan. Skär brödet i tärningar.

  3. Förväll auberginehalvorna i kokande lättsaltat vatten i 7–8 minuter. Låt rinna av väl.

  4. Skåra snittytorna med en vass kniv. Ställ i en ugnssäker form.

  5. Grovhacka de hela tomaterna. Låt rinna av i en sil. Men ta till vara på juicen, även den som är kvar i burken.

  6. Krydda tomathacket med de 2 msk olivolja, en nypa salt och oreganon.

  7. Häll den sparade tomatjuicen runt auberginehalvorna i ugnsformen tillsammans med 1 msk olivolja och vitlöksskivorna.

  8. Täck auberginerna med de grovhackade tomaterna och brödtärningarna. Grädda i ugnen i 10 minuter.

  9. Tärna mozzarellan och strimla basilikan under tiden.

  10. Strö den tärnade mozzarellan över auberginerna och grädda i ytterligare 10 minuter.

  11. Strö över basilikan och servera.

Tips!

  • Vill du testa en extra god aptitretare? Skär auberginen i runda tjocka skivor, grilla och varva sedan med tomat, mozzarella och basilika. Grädda i ugn i 180 grader i 10 minuter.

Publicerad:

LÄS VIDARE