Ladda för kanelbullens dag med hembakat

7 goda recept till kanelbullens dag

Av: 

Nina Kindbro

Bakrecept

Kanelbullens dag 2021 – den 4 oktober firar vi vår älskade kanelbulle. Prova den smaskiga kanelbullekladdkakan eller varför inte kanelbulleäppelpaj med extra allt.

Här är sju recept värdiga ett ordentligt firande.

Så här en bit in i hösten känns det perfekt att få fira vår älskade kanelbulle. Många bakar egna bullar medan andra väljer att köpa färdiga.

Oavsett så kan vi alla se fram emot att njuta av doftande bullarna den 4:e oktober varje år.

Kanelbullens historia

Kanelbullens dag firades för första gången 1999. Det var när Hembakningsrådet fyllde 40 år som de firade genom att instifta Kanelbullens dag den 4 oktober.

Det finns mängder av dagar som är tillägnade olika saker men just den här blev genast populär och skrevs in i almanackan.

Hembakningsrådet grundades 1959 av ett antal svenska livsmedelsföretag som handlade med mjöl, jäst och socker.

Det var under den tiden många kvinnor gick från att vara hemmafruar till att ge sig ut i yrkeslivet och hembakningsrådet ville uppmuntra till fortsatt bakning i hemmen. I dag formuleras syftet på hemsidan: ”att inspirera alla att baka, med hjälp av goda recept och praktiska råd”.

Kanelbullen är ett av svenskarnas favoritfika och är unik för Sverige även om just smaksättningen med kanel och socker finns över hela världen.

Kärt barn har många recept! Vilket är din favorit?

7 goda recept till kanelbullens dag

  1. Klassiska kanelbullar. Snåla inte med smöret i fyllningen, det är det som gör kanelbullarna extra goda. Här är ett klassiskt recept på saftiga och goda kanelbullar.
  2. Hjärtformade bullar. Vill du bjuda älsklingen på något speciellt? Baka kanel-och kardemummabullar i hjärtform! Enkelt, gott och kärleksfullt.
  3. Kanelbullekladdkaka. Försök att säga det snabbt flera gånger! I det här receptet så möts det bästa av två världar: kanelbulle och kladdkaka i ett och samma bakverk och det är både snabbt och supergott.
  4. Glutenfria kanelbullar. Smakrika och saftiga – så ska kanelbullarna vara. Även de glutenfria. Här är ett recept som blir så gott att alla, även de som tål gluten, vill vara med på bullfesten.
  5. Kanelbullar med brynt smör. Hoppa över ägget och pensla bullarna med brynt smör i stället. Otroligt gott och perfekt för alla oss som älskar den kolaaktiga smaken av brynt smör.
  6. Kanelbulleäppelpaj. Prova en gofika med extra allt. Kanelbullar är gott – äppelpaj är gott. Då måste ju kanelbulleäppelpaj vara dubbelt så gott.
  7. Kanelbullesemla. Om du vill göra något alldeles extra kan göra som Roy Fares, omvandla den till en semla med grädde och mandelmassa i mitten.
Baka till din älskling – hjärtformade kanel och kardemummabullar tipsar pysselexperten Helena Schaeder Söderberg.

Så många kanelbullar äter vi idag

Enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer äter vi ungefär sju miljoner bullar under kanelbullens dag.

2017 åt cirka 55 procent av svenskarna minst en bulle, många åt fler.

  • Av de som åt blev 42 procent bjudna av sin arbetsgivare.
  • Av de som åt köpte 76 procent sina kanelbullar och 24 procent bakade själva.
  • Av de som åt i åldersgruppen 18–29 år, åt 51 procent två kanelbullar eller flera.
  • Uppskattningsvis sju miljoner kanelbullar säljs på Kanelbullens dag.

Källa: GfK, Sveriges bagare & konditorer

Vilket land kommer kanelbullen från?

Från Sverige. På 1920-talet, efter första världskriget, ökade tillgången på smör och socker.

Bagarna ville göra något extra festligt av vetebrödet och kom på att fylla mig med smör, socker och kanel. Och så pärlsocker ovanpå.

Nybakade kanelbullar, då är det fri ätning.
Publisert:

LÄS VIDARE

Roy Fares om sin kanelbullesemla: ”Det här är riktigt gott”

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Bakning

Recept

Temadagar

Fika recept

Roy Fares

Kanelbullar

MER OM GODARE

Bullrecept för alla tillfällen

Glutenfria kanelbullar – så blir de perfekta

Baka bröd med Fredrik Nylén

Så fixar du snabbaste superfikan

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

10 härliga recept på tårta för alla tillfällen

Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”

Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok

Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt

Våffelknepet för att få riktigt frasiga våfflor

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Så många ton grädde och mandelmassa äter vi i dag

Lär dig göra bakverk som i Frankrike

Så blir du bra på att laga somalisk mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Goda sommarmaten

Tröttnat på snabbmat och stillasittande? 

Tareq Taylor: ”Det ska vara grädde i hela ansiktet”

”Eat clean” – både hälsosamt och klimatsmart

Allt du behöver veta om det indiska köket

Hilda Kirkhoff vann finalen i Hela Sverige bakar