Risotto med citronsmak

5 (1 röst)
Foto: Emma Mattsson
Risotto med citronsmak

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Risotto med citronsmak – krämig och fräsch risotto signerad Paolo Roberto. Smaksätt med rivet citronskal och parmesanost.

Risotto med citronsmak

Risotto al limone

Antal: 4–6 portioner Tid: 40 minuter

Ingredienser:

  • 4 dl aborioris

  • Ca 1,2–1,5 liter hönsbuljong (gjord på fond eller tärning)

  • 2 msk olivolja

  • 50 g smör 25+25

  • 2 schalottenlökar, finhackade

  • 2 dl vitt vin

  • 2 dl färskriven parmesanost

  • 1 dl persilja, finhackad

  • 2 msk citronsaft

  • 4 tsk citronskal, rivet (endast den gula delen av skalet)

  • Salt

  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm olivoljan och hälften av smöret i en kastrull, lägg i löken och låt den fräsa på låg värme i 2–3 minuter, tills den mjuknat. Rör sedan i riset och stek det hela i ytterligare i någon minut. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.

  2. Häll sedan i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock. Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Koka tills riset blivit mjukt och krämigt i sammanlagt cirka 18–20 minuter (eller enligt anvisningen på förpackningen).

  3. Ställ kastrullen åt sidan och rör i smör, parmesanost, persilja, citronsaft och citronskal. Smaka av med salt och eventuellt lite peppar.

  4. Servera risotton rykande het med lite överströdd persilja. Gott till både tupp och kyckling

ARTIKELN HANDLAR OM