Fänkålsgratäng med skinka och mozzarella

4,5 (2 röster)
Foto: Emma Mattsson
Fänkålsgratäng med skinka och mozzarella

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Fänkålsgratäng med skinka och mozzarella – skiva fänkålen så de håller ihop så blir de perfekta att göra gratäng av. Här är Paolo Robertos goda recept med skinka och parmesanost.

Fänkålsgratäng med skinka och mozzarella

Finocchio al forno con prosciutto e mozzarella

Antal: cirka 6 portioner Tid: 30 minuter

Ingredienser:

  • 500 g fänkål

  • 3 schalottenlökar

  • 100 g kokt skinka, helst italiensk

  • 100 g mozzarella

  • 1 msk olivolja

  • 1 msk smör

  • 2 msk färskriven parmesanost

  • Salt

  • Svartpeppar

  • Parmesanost i flagor

  • Finskuren gräslök

Gör så här:

  1. Ansa och dela fänkålen och skär bort en tunn skiva av den lilla stocken i mitten. Skär fänkålshalvorna i skivor på längden så att de håller ihop i fina skivor.

  2. Koka fänkålen i en kastrull med lättsaltat vatten tills den börjar bli mjuk, men fortfarande har sin spänst kvar. Ta upp skivorna med en hålslev och låt dem rinna av.

  3. Skiva löken och skär skinkan och osten i små, små bitar. Smält smöret i en kastrull.

  4. Lägg lök, fänkål, skinka och ost i en smord ugnsform, salta och peppra. Skeda över olivolja, smält smör och strö över parmesanost.

  5. Gratinera i ugn tills parmesanosten fått fin färg, cirka 5–10 minuter

  6. Strö över parmesanflingor och gräslök.

ARTIKELN HANDLAR OM