Laga helgrön helgmat i år

Av: 

Jon Hansson

Härliga julrätter som Gustav Johansson ”veganiserat”. Jag är den ende veganen i familjen, men de andra äter faktiskt allt mer av mina rätter.
Härliga julrätter som Gustav Johansson ”veganiserat”. Jag är den ende veganen i familjen, men de andra äter faktiskt allt mer av mina rätter.

Matsmarta onsdag

Bloggaren Gustav ”Jävligt gott” Johansson har veganiserat ett antal julrätter i sin kokbok ”Vegansk husmanskost”.
– Jag vill ge folk alternativ till klassiska rätter och naturligtvis även under julen. Det är inget fel på traditionen med julbord – bara en del av råvarorna. Jag vill verkligen inte bråka med julbordet, bara med köttet.

Gustavs julbordsmåsten

”Det ska vara traditionellt. Jag vill ha köttbullar och de ska vara små, knaperstekta och fyllda med kryddpeppar. Rödbetssallad och någon griljerad grej ska också vara med.”

Gustavs smarta

”Den indiska maten med kryddor som ingefära, kanel och kardemumma ligger inte jättelångt från de klassiska julsmakerna. Jag gör en saffranscurry som blir väldigt god och passar fint med resten av maten på julbordet. Jag har i kokosmjölk och så tofu – men det kan man variera. Annorlunda men väldigt juligt.”

Gustavs udda

”Jag växte upp med en del sådant. Pappa ville ha dopp i grytan och sylta. Men nu har vi skalat bort det där som knappt någon äter och har zoomat in på de goda grejorna. Fast – i och för sig – den griljerade rotsellerin har jag nog med mest för syns skull. Den blir inte så värst lik julskinka i smaken.”

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Vegansk husmanskost

Johansson, Gustav

Vegansk husmanskost

289,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Jävligt gott-bloggarens goda rödbetssallad

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Vegansk mat

MER OM GODARE

Så fixar du det vegetariska julbordet

Griljerad rotselleri

2 h 20 min

Chatta med Gustav ”Jävligt gott” Johansson

Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”

Så hittar du en klimatsmart julskinka

Extra julig smak på bullarna

25 min

Matiga mackor till middag

Veganskt mat – direkt på grillen

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Här är matsmarta recept till julbordet

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Vegansk pannbiff med lök

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Så gör du den veganska köttfärssåsen riktigt god

1 h

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Colakokt carnitas

1 h 20 min

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Klassiska julbordet – här är allt du behöver

2 h

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Lättlagade menyer för festliga middagar

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton