Shakshuka med vegansk äggröra

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Shakshuka med vegansk äggröra.
Foto: Stefan Wettainen
Shakshuka med vegansk äggröra.

Shakshuka – ”Jag har bytt ut ägget i min shakshuka mot vegansk äggröra gjord på tofu kryddad med svart salt och stuvad i havregrädde. Om du inte har testat att göra vegansk äggröra förut så är det här ett väldigt bra tillfälle. Det är förvånansvärt gott och väldigt enkelt,”

Recepten är från boken ”Klassiska rätter på veganskt vis”. 

Shakshuka med vegansk äggröra

Antal: 4 portioner

Shakshuka äts som frukostmat i stora delar av Nordafrika och är i grund och botten en enkel tomatsås kryddad med harissa och grönsaker som serveras med ett par stekta ägg tillagas i såsen.

Nu har vi kanske inte riktigt vanan att äta så här mastiga frukostar i Sverige, men det är en sjukt god lätt lunch eller brunchrätt. Käka med lite gott bröd och en kopp svart kaffe så är du helt rätt ute!

Smaken av ägg kommer från svavlet i det svarta saltet (tydligen så smakar ägg svavel, vem hade anat det?). Svart salt hittar du enkelt online om du googlar på ”Kala Namak”, som är det indiska namnet på kryddan.

Ingredienser:

  • 1 röd paprika

  • 1 medelstor zucchini

  • 1 gul lök

  • 5 färska tomater

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 färsk röd chili (kan uteslutas)

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 msk harissa (kan ersättas med sambal oelek)

  • 2 tsk spiskummin

  • salt och peppar

  • olivolja till stekning

Vegansk äggröra:

  • 1 liten gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 200 g fast naturell tofu

  • 1 krm gurkmeja

  • 1–2 krm svart salt (kala namak)

  • cirka 1 dl havregrädde

  • salt och svartpeppar

  • olivolja till stekning

  • Till servering:

  • persilja eller koriander

  • olivolja

  • gott bröd

Gör så här:

  • Skala lök och vitlök. Hacka lök, paprika, zucchini och tomat i cirka 1 x 1 cm stora tärningar. Finhacka vitlök och chili.

  • Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek lök, vitlök, paprika, zucchini och chilin tills de mjuknat och börjar få lite färg.

  • Vänd ner tomater, tomatpuré, harissa, spiskummin, salt och peppar och stek tills tomatköttet börjar falla isär och allt blir bli såsigt. Täck stekpannan med ett lock och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 10 minuter.

  • Gör äggröran under tiden. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs löken tills den blir mjuk, utan att den tar färg.

  • Smula ner tofun med händerna i kastrullen och blanda ordentligt. Krydda med gurkmeja, svart salt, salt och peppar. Rör slutligen ner lite havregrädde tills du får en fin och krämig konsistens. Koka upp och smaka av.

  • Smaka av tomatsåsen och tillsätt mer salt eller socker för ev. mildra syran. Gör fem gropar i såsen med en slev och fyll dem med tofuröra.

  • Låt koka lugnt i 1 minut så att tofuröran flyter ut lite lätt i tomatsåsen. Ringla över olivolja och toppa med finhackad persilja eller koriander. Servera med ett gott bröd!

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK