Hanna Olvenmark bästa tips på billig mat

Läs chatten med frågor och svar

Av: 

Nina Kindbro

Hanna Olvenmark tipsar om god och billig mat.
Hanna Olvenmark tipsar om god och billig mat.

Matsmarta onsdag

Långt till lön och tomt i kylskåpet?

I dag svarade matbudgetproffset Hanna Olvenmark på frågor om billig mat i chatten.

Här nedan kan du läsa hennes svar och få tips på budgetmatlagning.

Här har Hanna Olvenmark svarat på läsarnas frågor i chatten.

Fastnålat inlägg
Tack och hej!
20 januari 2021 kl 15.03av Hanna Olvenmark
DELA

oj vad tiden gick fort. Jag hann inte svara på allt men tusen tack för era frågor!

Vill du nå mig framöver eller få mer inspiration och pepp till att äta mer billigt och gott, även efter januari ;) så finns jag på mitt instagramkonto @portionenundertian. Jag har ju också en hemsida www.undertian.com där det finns massor av recept.

Ha det bäst alla!

Hej hopp!

Hanna

Skicka inlägg
  • Jag vill ha tips på extremt lättlagad men ändå billig och nyttig mat. Det ska helst ta så kort tid som möjligt att laga.

    Sara

    Ärtsoppa är ju bland det mest klassiska som är lättlagat och billigt. Jag har själv lite svårt för just ärtsopppa på gula ärtor (men tycker om att använda gula ärtor till mycket annat ex grytor, falafel, röror).

    Men! Grön ärtsoppa är något jag älskar och det är VERKLIGEN lättlagat. Och billigt! Och nyttigt! Så det tickar dina boxar :)

    Här är ett recept: https://undertian.com/recept/gron-artsoppa-med-solrostopping/

    Hanna Olvenmark
  • En viktig aspekt för att äta billigt är också att minimera svinnet. Frys in även rester och småbitar som inte räcker till en hel portion, antingen kan de kompletteras med något mer eller så kan du äta flerrätters lunch emellanåt.

    Källarmästaren
  • Om man nu är allergisk mott ex nötter, mandlar.

    Finns det någonting man kan ersätta en sådan ingrediens med?

    Och dessutom, om man nu fixar till semlor och inte tål mandelmassa, vad kan man ersätta mandelmassan/fyllningen med då?

    Tacksam för förslag inför fettisdagen mm.

    ASD

    Ja det går oftast väldigt bra att byta ut olika ingredienser till andra. Är det t ex nötsmör som ska användas går det bra att använda tahini eller göra eget på ett frö du tål, ex på solroskärnor eller pumpakärnor.

    När det gäller att byta ut mandelmassa till semlor måste jag säga pass. Jag är hysteriskt dålig på att baka! Men jag kanske skulle prova att göra ett eget frösmör och blanda med socker.

    Hanna Olvenmark
  • Mat från Bangladesh/Indien är billiga att göra. Googla och hitta recept som passar er. Tack.

    Sonia

Hanna Olvenmark är en riktig snåljåp säger hon själv, och det med stolthet. Hanna driver sajten undertian.com och är ett riktigt proffs på hur man kan laga så god mat som möjligt med liten budget.

– För mig handlar det om mer än att spara pengar, jag tycker att det är fint att vara sparsam med jordens resurser, att minska såväl matsvinnet som vårt klimatavtryck. För billig mat med mindre kött är ofta bra för klimatet också.

Här nedan fick läsarna ställa frågor om hur man enklast får pengarna till mat att räcka ända fram till lönen utan att servera havregrynsgröt varje dag.

ANNONS

Förboka boken ”Portionen under tian” hos Bokus här.

Extern länk från Bokus

Läs mer

Hanna Olvenmark

  • Ålder: 33.
  • Familj: Sambo och dottern Ronja, 1.
  • Bor: Göteborg.
  • Gör: Dietist och författare.
  • Aktuell med: Sajten undertian.com, instagramkontot Portionen under tian och boken ”Portionen under tian – Äta ute”, som kommer i slutet på februari.
Publisert:

LÄS VIDARE

Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Billig mat

MER OM GODARE

Läs chatten med budgetproffset om billig mat

Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”

Bönchili med majskräm

1 h

Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”

30 min

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

40 min

Matprofilen: Hitta matglädje i vardagen

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Billig och mättande mat för en tunn plånbok

Chatta om julens godaste drycker

Chatt om julgodis med Cecilia H Larsson

45 min

Tareq Taylor: Så lyckas du med julens klassiker

Släng inte överbliven frukost – fixa ”gofika”

Läs chatten med sommelieren om bästa sommarvinerna

Läsarna chattade om julgodis med Fredrik Nylén

Så väljer du bästa vinet till maten

Vego i världsklass – för en billig peng

CHATT: Så gör du bästa julfikat

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Köp rätt kökskniv – så håller den längre

Chatta om recept och tips på julens mat

Läs chatten med Markiz om helgens godaste rätter

Chatta med Gustav ”Jävligt gott” Johansson

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet