Hoppa till innehållAftonbladet

Imorgon Bålens dag

”Det ska vara grädde i hela ansiktet”

Kocken Tareq Taylor firar fettisdagen med riktig semmelfrossa

Uppdaterad 2021-02-17 | Publicerad 2021-02-16

En semmelälskare som omöjligt kan vänta med den första till fettisdagen.

Den folkkära kocken och tv-profilen Tareq Taylor planerar att få i sig så många semlor som möjligt, även i år.

– Semlor ska inte gå att äta med värdighet, säger han.

Det ryktas om att du är väldigt förtjust i semlor?

– Mmm, så är det ju tyvärr.

Oj, du låter nästan skyldig.

– Ja, lite.

Han skrattar när han säger det, den folkkära kocken som just nu är aktuell med tv-programmet ”Tareq Taylors matresa”.

Tareq älskar sina semlor. Om han väntar till fettisdagen med att äta sin första? ”Är det ens möjligt?”, ställer han som motfråga.

– Det är som att hålla godis framför barn och säga att de ska vänta. Förra veckan åt jag nio semlor. Den här veckan har varit lite dålig, jag har bara fått i mig tre stycken, men veckan är ju inte slut än.

Men en torr bulle, alldeles för mycket grädde och en sötsliskig klump mandelmassa i mitten, hur kan du tycka att det är så gott?

– Ja, jag vet! Jag har själv alltid varit så förbryllad över hur bulle, grädde och mandelmassa kan bli så perfekt ihop. För mig är semmelperioden den där tiden på året när jag alltid går upp 4–5 kilo, helt ofrivilligt. Jag älskar semlor och har så svårt att gå förbi dem utan att köpa.

– Jag tycker ju inte att det är en torr bulle, alldeles för mycket grädde och en sötsliskig klump mandelmassa.

Genomtänkt semmeltaktik

Taktiken för fettisdagen är redan klar. Det blir inköp av semlor på minst tre olika konditorier och bagerier i Lomma och Malmö.

– Semlorna där är fantastiska men alla tre har olika karaktär. Det kommer att bli semlor från morgon till kväll.

Tareq Taylor börjar alltid med locket när han äter semlor.

<div data-tipser-pid="5f1038599c4ead0001f58363" data-tipser-view="compact"></div>

Tareq äter helst semlorna rakt av med en kopp svart kaffe till. Att äta semlor med varm mjölk är inget för honom.

– Jag har provat det där med hetvägg men jag förstår det inte, jag kan inte äta en semla med bestick, det går bara inte. Det ska vara kladdigt och gött. Semlor ska inte gå att äta med värdighet, det ska vara grädde i hela ansiktet när man har tagit en tugga.

Tareq menar att det inte går att äta semlor med värdighet. Han har nog rätt.

Tareq börjar, som många andra, alltid med att äta locket på semlan.

– Locket ska av och det ska ha mycket florsocker, grädden ska vara osötad så det inte blir för mycket. Det ska inte vara någon mandelmassa i de första tuggorna, bara bulle, grädde och florsocker. Sedan ska tänderna igenom hela. Som sagt, det är svårt att äta den med värdighet, man ser ut som ett galet monster, ”ahhhhh”.

”Går alltid tillbaka till den klassiska semlan”

Han föredrar den klassiska varianten – en helt vanlig semla. Men de måste innehålla ingredienser av bra kvalitet och vara bakade med känsla. Något av en semmelkonservatist, helt enkelt.

– Jag älskar när det är textur. Det ska vara en bra bulle, osötad grädde och en bra mandelmassa. Mandelmassan är superviktig, den ska inte vara ”strullad” med, inga pistagenötter eller chokladkulor tack. Jag är väldigt mycket traditionalist när det kommer till semlor.

Tre semlor på raken är inga problem för Tareq.

Än så länge, säger Taylor, har han inte ätit en chokladsemla.

– Jag har provat semmelwraps och andra varianter och de är goda men jag går alltid tillbaka till den klassiska semlan.

Det finns två olika typer av semlor som Tareq helst äter. Den ena är semlan som känns hembakad efter recept som hämtat ur mormors gamla kokbok.

– Det ska kännas hemmagjort ner i varje detalj och när jag tittar på den ska jag känna att den här blir jag mätt på men att jag kan trycka i mig ytterligare en, även om det gör ont.

Så blir bullarna ”oändligt mycket godare”

Den andra typen är den klassiska konditorsemlan med en lättare bulle och där mandelmassan ofta är uppblandad med lite vaniljkräm.

– Bullen brukar vara lite lägre och grädden är vispad till perfektion så den håller några timmar i kylen. Jag tycker lika mycket om den som den hembakade typen men den här kan jag äta tre av, så mår man lite lagom illa efteråt. Det är så bra!

  • Har du några tips för den som vill baka egna semlor?

– Jag tycker att det är svårt att få till en riktigt bra vetebulle. Jag har fastnat i någon form av hybrid av en brioche-aktig deg, då blir de fluffiga, smöriga och fina. Att göra en bulle i rätt storlek är inte helt lätt, det får jag finslipa på.

Tidigare har Tareq tyckt att små semlor är onödiga, men ska han baka själv så är föredrar han att göra dem små.

– De bullarna blir oändligt mycket bättre. Det är lättare att få till en vetebulle om den inte är så stor och då är minisemlorna magiska. Använd ett mjöl med mer gluten i, då blir degen stabilare och bullarna fluffigare.

Vill du baka Tareqs minisemlor så hittar du receptet här nedan.

Tareq Taylors bästa semmelställen

  • Lomma hembageri, Lomma

– Där finns den perfekta konditorsemlan som är fluffig och lätt. Jag har bott i Lomma i 17 år och jag har ätit deras semlor varje år och den är alltid exakt likadan, helt perfekt.

  • Pâtisserie David i Malmö

– Där avviker de inte från klassiska recept, semlorna är precis som mormors. Deras semla är en av de bästa jag någonsin ätit.

  • S:t Jakobs stenugnsbageri i Malmö

– Magiskt goda semlor.

<div data-tipser-pid="5f1038599c4ead0001f58363" data-tipser-view="compact"></div>

Följ ämnen i artikeln