Enkla missen som kostade vinsten: Var väldigt tufft

Stjärnkocken Martin Moses gör sig redo för revansch

Av: 

Gustaf Larsson

Årets kock

Med en poäng förlorade han finalen förra året. Nu gör sig Martin Moses, 37, redo för revansch i den kommande finalen av Årets kock 2019.

– Jag måste utnyttja att jag kom tvåa förra året, säger kocken.

När slutresultatet på fjolårets Årets kock-final redovisades blev det en rysare. Av totalt 600 poäng skilde det en ynka poäng mellan ettan och tvåan. Den som föll på målsnöret den gången var Martin Moses, som minns tillbaka på händelsen.

– Det var väldigt tufft. Det är framför allt mycket tid och energi man lägger ner på det, och just när det är så nära blir det jobbigt helt klart.

Missade fråga han kunde svaret på

I efterhand är han övertygad om att han, med lite mer noggrannhet, hade kunnat skrapa ihop en totalpoäng som hade räckt till seger.

– Jag vet till exempel att jag hade fel på en teorifråga som jag kunde, och tänker man lite självkritiskt så vet man vad man hade kunnat göra annorlunda på de rätterna som jag inte hade full pott på också. Det är det man för göra i år då.

En poäng skilde Martin Moses från vinnaren i Årets kock förra året – nu siktar han på revansch.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Årets Kock

Ska vända nederlaget till sin fördel

Det är just revanschlusten som Martin Moses tror kommer ta honom långt i årets final.

– Jag har varit med innan och vet precis hur man ska lägga upp det. Jag måste utnyttja att jag kom tvåa förra året, den känslan ska jag ta med mig och vända till min fördel. Det ska bli jävligt spännande.

Men det kommer att bli tufft, erfar han.

– Om man ser på det rent namnmässigt är det svårare i år. Folk har sett hur tävlingen går till och liknande upplägg kommer det kanske att bli i år, det vet man aldrig. Det är många som har varit med länge och jobbat i olika scenarion. Samtidigt ska du leverera på plats där och då. Det gäller att se till att vara bäst när det gäller.

”Lagar jag godare mat än honom kommer det att gå bra”

Ser du någon enskild som ett särskilt stort hot?

– Jag vet inte, jag sa häromdagen att om jag lagar godare mat än Lars Niklasson kommer det att gå bra. Han har lagat jävligt god mat i alla tävlingar, både förra året i i årets kval. Han tror jag bli tuff att slå.

Mitt i förberedelserna inför den stora revanschen har Martin Moses passat på att tipsa om hur man bäst grillar fisk i sommar.

– Det ska vara enkelt, man krånglar till det lite för mycket ibland. Man ska hålla det enkelt och gott. Jag har fiskat väldigt mycket och när man får nylagad fisk lägger jag den alltid på grillen med lite röktoner, så bara en fräsch syrlig sallad. Mer kräver man inte.

Tipset – låt fisken vila

Ett fel många gör när man lagar fisk är att låta den gå för länge, fortsätter Moses.

– När man steker eller grillar fisk är det väldigt varmt, och den värmen som finns på ytan av fisken kommer att sprida sig rakt igenom. Laga hellre upp den till en lägre temperatur och låt den vila lite så att värmen sprider sig, i stället för att grilla den hela vägen.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % rabatt hos Cervera – missa inte alla klipp här!

Cervera

Här är andra Årets kock-finalister

Publisert:

LÄS VIDARE

Så här lagar du fisk – enligt Martin Moses

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets kock

Mat & dryck

MER OM GODARE

Så lagar du fisk – som en stjärnkock

30 min

Årets kock-finalisten: Så grillar du bäst grönsaker i sommar

Årets kock 2019: Allt du behöver veta