Kladdkaka – baka utan ägg

Foto: Ulrika Pousette
Kladdkaka utan ägg

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Kladdkaka utan ägg – kladdkaka är perfekt att baka om du vill undvika ägg eller vill ha en vegansk variant. Här är Johanna Westmans goda recept ur hennes nya bakbok ”Cookie rookie” – för dig som älskar att baka.

Kladdkaka utan ägg

För vegansk variant byter du ut smöret mot margarin och mjölk mot mandelmjölk.

  • 1 matsked smör och 2 matskedar ströbröd till formen

  • 50 gram rumsvarmt smör

  • 2,5 deciliter strösocker

  • 2,5 deciliter vetemjöl

  • 1 tesked bakpulver

  • 4 matskedar kakao

  • 1 tesked vaniljsocker eller en nypa vaniljpulver

  • 0,25 tesked salt

  • 1,5 deciliter mjölk

Du behöver:

  1. Bakform med löstagbar kant, hushållspapper, bunke, träslev, måttsats, litermått, gaffel, slickepott

  2. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj formen med smör så att det täcker botten och kanterna. Häll i ströbröd och skaka om så att det täcker.

  3. Lägg smör och strösocker i en bunke och rör det mjukt.

  4. Häll upp mjöl i litermåttet. Blanda ner bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt. Rör om med en gaffel.

  5. Häll i hälften av mjölken och hälften av de torra ingredienserna i bunken och rör om. Häll i resten och rör det till en jämn smet. Fortsätt att röra i ett par minuter.

  6. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig men inte rinnande när du tar ut den.

ARTIKELN HANDLAR OM