Bönor i bröd – gott och glutenfritt

Fyra recept av Lina Wallentinson

Foto: Lennart Weibull
Härligt till brunch och frukost – och dessutom glutenfritt.
MAT & DRYCK

Amerikanska puffiga plättar, snabba frukostmuffins och frasig focaccia.
Här bjuder Lina Wallentinson på fyra recept – som dessutom är glutenfria.
Hennes nya bok ”Baka med bönor” är fylld med tips på bröd som är protein- och fiberrika och fyllda med både mineraler och vitaminer. Mums!

  • Varför ska man baka med bönor?

– För att bröd och frallor blir saftigare. Och nyttigare. Bönor, ärter och linser innehåller gott om mineraler och proteiner. Bönorna har också den fina egenskapen att jämna till blodsockervärdet. Det beror på att baljväxter innehåller kolhydrater och fibrer som kroppen inte kan ta upp så snabbt, först i tjocktarmen bryts de ner och blir näring åt tarmens skyddande bakterier.

  • Hur kom du på idén med boken?

– Det började med att jag ville lura i barnen mer grönt. Framför allt minstingen Olle är skeptisk till grönsaker i allmänhet, och baljväxter i synnerhet. Men däremot älskar han mackor. Så istället för att laga ännu en kikärtsgryta så mixade jag ner ärterna i en deg och bakade frallor. Det blev succé! När jag väl hade börjat tänka i de banorna kom jag på fler och fler grejer som jag ville testa. Ugnspannkaka, pajskal, pizzadeg... Det mesta blev förvånansvärt bra.

  • Vad bjuder du helst din bästis på?

– Jag gillar frukost så det får det bli. Kalljästa rågfrallor bakade med vita bönor. Att blanda en lös deg på kvällen tar fem minuter, sedan får den jäsa långsamt i kylen över natten. På morgonen är det bara att stjälpa upp degen, skära i bitar och baka. Det smarta med att kalljäsa är att tiden gör jobbet, man behöver inte arbeta degen alls.

  • Vilken är din favoritböna?

– Om jag får välja bland alla baljväxter så tar jag röda linser. De är så vackra och tacksamma att baka med. I boken har jag med ett linsknäcke med chili och spiskummin som är en klar favorit.

  • Hur gör du för att få det härligt hemma?

– Att baka är ju ett välkänt knep. Doften av nybakat ger en mysig känsla. Fast det är klart, när man testbakar för en bok så blir inte allt bra på första försöket. Familjen är luttrad och har lärt sig att doften av nybakat kan innebära lite vad som helst – ett saftigt linsbröd med valnötter likaväl som en stenhård limpa pimpad med alldeles för mycket gula ärter.

Recept på glutenfria plättar och muffins

  • Puffiga amerikanska plättar med bär, tjock yoghurt, nötter och honung.

  • Snabba muffins till frukost Med bak­pulver i stället för jäst går de här muffinsen snabbt att baka.

  • Focaccia med rosmarin och oliver

  • Rödbetspaj med kikärtor, fetaost och rosmarin. Extra frasigt pajskal som är enkelt att mixa ihop. Fyll med rödbetor och fetaost eller gör din egen variant”.

Foto: Lennart Weibull
”Jag ville lura i barnen mer grönt”, säger Lina Wallentinson och så föddes idén till boken ”Baka med bönor”.

Lina Wallentinson

  • Ålder: 46 år.

  • Bor: I Stockholm.

  • Gör: Kostekonom och journalist.

  • Aktuell: Med boken ”Baka med bönor” (Bonnier fakta).

ARTIKELN HANDLAR OM