Hälsosamma kokböcker

MAT & DRYCK

Hösten är som gjord för kokboksfrosseri. Här är fem nya böcker att inspireras av innan du värmer dig över grytan!

Supermat” är en bok om naturlig mat med extra högt näringsinnehåll – som ingefära, kakao och hampa – och hur de kan förbättra hälsan. Författaren John Opsahl är expert på supermat och går i boken igenom mer än 70 näringsrika råvaror. Dessutom finns 120 inspirerande recept.  (221 kronor, Supernature Förlag)

Thomas Rode Andersen är en av Danmarks mest kända kockar och har arbetat på flera restauranger med stjärnor i Michelin-guiden. 2008 gick han över till stenålderskost med fokus på kött, fisk, grönsaker, bär och nötter. I boken ”Stenålderkost(216 kronor, Optimal Förlag) finns 80 läckra men relativt enkla recept för dig som vill äta god paleo.

Veggivore: med kärlek till grönt” av Cecilia Vikbladh är en bok som vänder på steken – kött och fisk används som krydda och tillbehör, och grönsakerna får spela huvudrollen. En bok för dig som vill äta mycket grönt, men inte helt vegetariskt. ”Veggivore” är ett uttryck från USA och en trend på ingång, enligt författaren. (183 kronor, Ica Bokförlag)

Långkok låter maten utveckla fantastiska smaker och sköta sig själv. Birgitta Höglunds tredje kokbok, ”Långkok för LCHF och paleo (177 kronor, Optimal Förlag) bjuder på grytor, stekar och soppor med få kolhydrater. Egna tappningar av svenska klassiker blandas med inspiration från Medelhavsländerna. Recept på mjölfria bröd som tilltugg finns också med.

Fit with food”, skriven av yogaläraren och hälsocoachen Ulrika Fallenius, är en bra början för dig som vill äta hälsosammare. Rätterna baseras på naturliga råvaror och är helt fria från mjöl, socker och smör. Boken består av enkla vardagsrecept och lättlagade alternativ till klassiska rätter. (242 kronor, Books on demand)

Emmy Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM