Så nyttiga är chipsen

Bli först med att rösta!

avEmmy Larsson

MAT & DRYCK

Fredagsmyset känns inte komplett utan en påse krispiga, salta chips.

Vi har utmanat de klassiska potatisskivorna i en kamp om vilken variant som är bäst.

Josefines kommentar: Chips är inte och kommer aldrig att vara nyttigt. De är sprängfyllda av fett och stärkelse vilket är sämsta tänkbara kombination. Tyvärr.

NAMN & TILLVERKARE: ROTFRUKTSCHIPS, Rootfruits

PRIS FÖRPACKNING: 20 kronor/90 g

KCAL/100 g: 495

PROTEIN: 8 g

KOLHYDRATER: 55 g

FETT: 27 g

INNEHÅLL: 36 % potatis, 18 % rödbeta, 18 % palsternacka, 27 % rapsolja,1 % salt.

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Rotfrukter är ju nyttigt men det är frityrfettet och inget annat som påverkar energiinnehållet. Ett plus för avsaknaden av konstiga smaksättare och tillsatser.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: Tunna, krispiga chips med fina färger. Goda, men lite mer salt skulle smaka bra. Rödbets­bitarna bryter av och är sötare än de andra.

NAMN & TILLVERKARE: VEG CRISPS, Tyrrells

PRIS FÖRPACKNING: 29 kronor/40 g

KCAL/100 g: 506

PROTEIN: 4,7 g

KOLHYDRATER: 38,6 g

FETT: 35,7 g

INNEHÅLL: Blandade rotfrukter i ­olika proportioner (rödbeta, palsternacka och morot) 63 %, solrosolja och havssalt.

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Ännu en variant med nyttiga rotfrukter men det spelar mindre roll då fetthalten i de här är högre än någonsin. Ett plus dock för de rena ingredienserna.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: Inte goda! Smakar konstgjort och beskt. Luktar som trolldeg. Chipsen är mjuka och saknar krispighet. Röd­betorna smakar lite mindre illa.

NAMN & TILLVERKARE: CRISPY CASSAVA SEA SALT CHIPS, Renée Voltaire

PRIS FÖRPACKNING: 20 kronor/70 g

KCAL/100 g: 429

PROTEIN: 3 g

KOLHYDRATER: 60,7 g

FETT: 21,4 g

INNEHÅLL: Kassava (70 %), palmolja (ej härdad/ej från skyddat område), havssalt.

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Spännande med kassava i stället för potatis. Har lyckats få ett lägre fettinnehåll än vanliga chips och därmed ett lite bättre betyg.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: Jättegoda! Testets godaste chips. Tunna och krispiga med bra sälta. Har ingen stark smak, så de skulle passa bra till dip.
 

NAMN & TILLVERKARE: BBQ PUFFADE MAJS- OCH RISCHIPS, Friggs

PRIS FÖRPACKNING: 20 kronor/90 g

KCAL/100 g: 420

PROTEIN: 7 g

KOLHYDRATER: 74 g

FETT: 10 g

INNEHÅLL: Ris (63 %), majs (19 %), vegetabilisk olja, socker, salt, dextros, tomatpulver, kryddor (paprika, kryddpeppar, kanel), jästextrakt, lökpulver, melasspulver, vitlökspulver, syra (citronsyra), naturliga aromer, rök-arom, emulgeringsmedel (solroslecitin).

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Chipsen med minst fett och kalorier i testet. Innehåller däremot en del socker och tillsatser som drar ner betyget lite.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: Den rökiga smaken påminner om bacon och kött. Vissa tycker de är goda, andra inte. Inte ett alternativ till chips, de smakar som riskakor.

NAMN & TILLVERKARE: GRÄDDFIL, Svenska lantchips

PRIS FÖRPACKNING: 20 kronor/200 g

KCAL/100 g: 500

PROTEIN: 8,3 g

KOLHYDRATER: 55,9 g

FETT: 27 g

INNEHÅLL: Potatis, vegetabilisk olja, kryddblandning (salt, vasslepulver, druvsocker (majs), lök-, yoghurt- och ostpulver, vitlök, arom, vegetabilisk olja, maltodextrin, surgörande medel (citronsyra, mjölksyra), jästextrakt, persilja, kryddor, förtjockningsmedel (gummi arabicum), kryddextrakt, smakförstärkare (E621), mjölkprotein, modifierad stärkelse).

DIETISTEN JOSEFINE JONASSON TYCKER: Vanliga, hederliga potatischips. Trots det idylliska namnet lantchips är de inte förskonade från massa fett och tillsatser. Bättre än två plus blir det inte.

DIETISTENS BETYG:

SMAKPANELENS OMDÖME: Härliga, vanliga chips. Krispiga med bra kryddning och smak, gräddfilssmaken är kanske lite väl syrlig. Ganska tjocka och lite hårdare chips.

ARTIKELN HANDLAR OM