Aubergine – Paolo Robertos goda gratäng

Auberginegratäng – recept på den smakrika rätten

Foto: Thinkstock
Auberginegratäng med mozarella och parmesanost.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Auberginegratäng – melanzane al forno. ”Den lilla touchen av parmesan gör att man alltid klämmer i sig en bit för mycket när den här maträtten dyker upp på bordet hos mina fastrar”, säger Paolo Roberto.
Den härligt smakrika gratängen passar både som ensamrätt eller tillsammans till exempel kyckling.

Aubergingratäng

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 30 minuter Tillagningstid: 25 minuter

Ingredienser:

  • 3 medelstora auberginer

  • 2 ägg

  • 1,5 dl vetemjöl

  • 1 dl parmesanost, riven

  • 125 g mozzarella, i små bitar

  • Olivolja till stekning

  • 0,75 tsk salt

Tomatsås:

  • 250 g krossade tomater

  • 0,5 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 5 strimlade basilikablad

  • 3 msk olivolja

  • Ca 0,5 tsk salt

  • 1 nypa socker

  • Parmesanost till servering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Skär auberginen i 0,5 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i cirka 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut. Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.

  3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs den försiktigt i kastrullen.

  4. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra under lock på svag värme i 30 minuter.

  5. Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i cirka 10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.

  6. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås. Gratinera i ugn i cirka 15 minuter.

  7. Strö över riven parmesanost och servera tillsammans med exempelvis parmesanpanerad kyckling eller som ensamrätt med en sallad till.

ARTIKELN HANDLAR OM