Somriga gräddtårtan – fylld med jordgubbar

MAT & DRYCK

Så gör du en klassisk jordgubbstårta till fikat

Foto: Klassisk jordgubbstårta.

Fira sommaren med en klassisk jordgubbstårta.

I det här receptet av kocken Alexandra Zazzi är tårtan fylld med härlig jordgubbsmousse.

Uppe på; ett tjockt lager med jordgubbar och grädde.

Här får du receptet.

Foto: Alexandra Zazzi med jordgubbstårtan.

✓ Klassisk jordgubbstårta

10–12 personer

Kaka:

4 ägg

2,5 dl socker

150 g smör

1 dl mjölk

1 tsk flytande vaniljextrakt

2 dl mjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

Jordgubbsmousse:

0,5 dl socker

0,5 dl vatten

3 dl jordgubbar (tag frysta bär, mixa)

3 gelatinblad

3 dl grädde

Topping:

30 g mandelmassa

Grön karamellfärg

2–3 fina blommor att dekorera med (obs! kolla med din blomsterhandlare så att de inte är giftiga)

Cirka 20 fina jordgubbar

3 dl hårt vispad grädde

Gör så här:

Vispa socker och ägg med elvispen i minst 5 minuter.

Smält smör och blanda med mjölk och vaniljextrakt.

Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda samman alla ingredienser.

Smörj och bröa en form och häll i smeten.

Baka i ugn 30–35 minuter på 175 grader. Känn med sticka så att kakan är färdig inuti.

Låt svalna ordentligt innan du skär den i tre delar för att fyllas.

Fyllning: Gör en sockerlag genom att koka socker och vatten, låt svalna.

Lägg gelatinbladen i blöt och smält över vattenbad enligt instruktionerna på förpackningen. Blanda med purén och sockerlagen.

Vispa grädden hårt. Vänd ihop grädden med puréblandningen.

Låt stå kallt i 15–20 minuter innan du brer den mellan bottnarna.

Topping: Blanda mandelmassa med färg, kavla ut och forma till löv.

Bred ut grädde på toppen och dekorera med bären, mandelmassan och blommorna.

Spritsa sidorna med hjälp av en spritspåse och stjärnformad tyll.

Recept: Alexandra Zazzi

Aftonbladet Mat & Vin

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept