En läcker och festlig nyårsmeny
Uppdaterad:
Ett enkelt recept på en riktigt lyckad nyårsmiddag.
Lax- och skaldjursfärserade sjötungsrullader
● 6 sjötungsfiléer eller rödtungsfiléer
● 300 g laxfilé
● 100 g kräft- & räkstjärtar
● 2 st ägg
● 2 dl vispgrädde
● 3 salt, peppar och cayenne
Till såsen:
● 2 schalottenlökar
● 0,5 g saffran
● 1 dl vitt vin
● 2 dl fiskbuljong, tärning
● 1 dl grädde
● maizenamjöl
● salt och peppar
Tillbehör:
● 1/2 purjolök, det vita
● 2 morötter
● en bit rotselleri
Färsen:
1. Mixa laxen i matberedare, tillsätt äggen, grädden, salt och peppar.
2. Hacka räk- & kräftstjärtarna och blanda ner.
3. Häll smeten i en spritspåse. Fyll de rullade filéerna med färsen och grädda i ugn cirka 15 minuter i 175 grader.
Saffranssåsen:
1. Fräs den finhackade löken med saffranet utan att det får färg.
2. Tillsätt vinet, fiskbuljongen och grädden. Smaksätt med salt och peppar.
3. Red av med maizenamjöl till lämplig konsistens.
4. Skala och strimla grönsakerna fint, fräs dem lite lätt i smör, de ska vara krispiga.
5. Arrangera det hela på ett vackert fat.
Lammytterfilé med potatispuré smaksatt med oliver & fetaost (6 personer)
● Cirka 1,2 kg lammyterfilé
● blandade grönsaker, till exempel zucchini, paprika och tomat
● 176 Potatispuré smaksatt med oliver, fetaost och bladpersilja. Passar till lammfilén.
● 1 kg potatis
● 3 dl mjölk
● 50 g smör
● 1 burk svarta oliver
● 150 g fetaost
● 1 knippe bladpersilja
Till såsen:
● 2 krukor färsk basilika
● 1 knippe bladpersilja
● 6 dl kycklingbuljong
●100 g smör
Såsen:
1. Mixa basilikan och persiljan med lite av hönsbuljongen så att den blir riktigt vårgrön, späd med resten av buljongen.
2. Låt koka upp.
Red av med maizena och vispa ner smöret.
Lammfiléerna:
1. Stek lammfiléerna cirka 10-12 minuter, de ska vara rosa inuti. Salta och peppra.
2. Koka potatisen och pressa den. Blanda ner mjölk och smör. Vispa till ett luftigt mos.
3. Hacka oliverna, fetaosten, persiljan och blanda ner. Krydda.
4. Forma moset till portionsbollar och gratinera dem gyllengula i ugn. Dekorera med bladpersilja vid serveringen.
5. Skiva grönsakerna och pensla dem med lite olivolja, grilla dem i en grillpanna på båda sidor. Ett gott tillbehör.
Syrlig citronpaj med hallonsås (6 personer)
Mördegsbotten:
● 6 dl vetemjöl
● 0,75 dl socker
● 300 g rumstempererat smör
Fyllningen:
● 4-5 ägg
● 3 citroner, saft av alla, rivet skal av två
● 225 g socker
● 0,5-1 dl vispgrädde
Hallonsås:
färska eller frysta hallon
florsocker
eventuellt lite vatten
Mördegsbotten:
1. Blanda en smidig smet i matberedare.
2. Tryck ut ett tunt lager av degen i en pajform med löstagbar kant.
3. Förgrädda pajskalet gyllenbrunt i 175 grader.
Fyllningen:
1. Rör ihop ägg, socker, grädde och citron till en slät smet. Häll den i det gräddade pajskalet. Eftersom mördegsbotten drar åt sig mycket fyllning får man fylla på fyllning under gräddningen.
2. Grädda tills fyllningen ”stannat” cirka 40 minuter i 120 graders ugnsvärme. Pajen är godast kylskåpskall serverad med hallonsås.
Hallonsåsen:
1. Blanda färska eller frysta hallon tillsammans med florsocker.
2. Mixa i en matberedare.
3. Späd till önskad tjocklek med lite vatten.
Aftonbladet