BRÄNN BORT KILON!

MAT & DRYCK

Maten som ger din fettförbränning en skjuts

Tänk vad lite olivolja kan göra! Genom att blanda i lite olja i maten kommer förbränningen att öka.

Ju mer du äter desto mer förbränner du – eller?

– Ja, det finns en sanning i det, säger Maria Falk som är dietist.

För att kroppens energiomsättning ska fungera så krävs det alldeles riktigt bränsle utifrån.

– Det bränslet måste bestå av både kolhydrater och fett, men också av vitaminer och mineraler, fortsätter Maria Falk, och förklarar att din fettförbränning minskar om du inte äter tillräckligt mycket fett.

Även om det är väldigt individuellt hur mycket fett vi gör av med, så kan alla kroppar, oavsett ålder, faktiskt lära sig att oftare använda fett som energikälla. Hemligheten stav­as – inte helt oväntat: fysisk aktivitet.

En otränad person bränner mer kolhyd­rater än fett eftersom den energin är mest lättillgänglig för hans eller hennes kropp.

– Men tränar man mycket, tre dagar i veckan eller mer, så är kroppen drillad att bränna fett. Den som rör sig mycket har högre fettförbränning även i vila, säger Maria Falk.

Att äta regelbundet och vari­era sin kost är också bra sätt att hjälpa kropp­en att hålla förbränningen på en stad­ig nivå.

– Det är väl de mest uttjatade råden vi dietister brukar ge, men också bland de bästa. De funkar ju, säger Maria Falk.

Visste du att...

…ämnesomsättning också kallas för metabolism?

Det är ett samlingsnamn för alla de biokemiska reaktioner som ständigt pågår inuti oss människor, och alla andra levande organismer också för den delen. Alla reaktioner hänger ihop och påverkar varandra, de regleras bland annat av det vi stoppar i oss, men också av olika hormon. 

Välj rätt mat & bränn mer

1. Fet fisk bränner!

Fisken innehåller omega 3-fettsyror som våra kroppar inte själva kan tillverka, de är oerhört viktiga för oss, bland annat för att de hjälper kroppen med just fettförbränningen – en ganska invecklad kemisk process. Utan de här fettsyrorna kan inte fettet i kroppen förbrännas över huvud taget.

Lax, makrill och sik är alla bra exempel på fet fisk.

2. Kiwi –  viktiga vitaminer

Den lilla ludna frukten är en riktig c-vitaminbomb, en enda frukt ger dig nästan hela ditt dagsbehov. Den som lider av c-vitaminbrist får svårare att bränna fett. Forskare vid Arizona state university kunde för några år sedan konstatera att den som har tillgodosett sitt c-vitaminbehov ordentligt gör av med nästan 30 procent mer energi vid lågintensiv träning jämfört med den som ligger för lågt i c-vitamin. Ladda upp med en kiwi mellan varven alltså!

3. Ägg – en extra skjuts

Kolin är en aminosyra, släkt med B-vitamin, som behövs bland annat för minnet och reaktionsförmågan, men som också är inblandat när våra kroppar gör om fett till energi. Äggula är en av de rikaste källorna till närings­ämnet kolin som man känner till. En amerikansk studie har kunnat visa att kolin kan hjälpa överviktiga att snabbare gå ned i vikt.

4. Soja – ett energi­­­krävande protein

Din kropp och ditt matsmältningssystem får jobba lite extra när den arbetar med proteinrika födoämnen. Jämfört med fett och kolhydrater är protein det som i särklass kostar mest för kroppen att bryta ned. Kött innehåller förvisso mycket protein, men ofta en hel del fett också. I synnerhet om det intas med en smaskig sås eller lite krispiga pommes.

Mer renodlat protein finns i sojabönan, som dessutom är fattig på fett.

5. Linser – fulla av viktig stärkelse

Resistent stärkelse (RS) är en typ av kostfiber som bara finns i växtriket, just linser är extra rika på RS. Kostfiber bryts inte ned eller tas upp i vår tarm, men de har ändå visat sig ha många positiva hälsoeffekter. Flera forskningsprojekt har kunnat visa att RS kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt, och det finns de som menar att RS hjälper kroppen att både bränna fett och krympa redan befintliga fettceller. Mer forskning behövs för att belägga dessa påståenden, varför inte laga något gott med linser medan du väntar?

6. Olivolja – hjärtats allra bästa kompis

I olivolja finns det gott om enkelomättat fett som visat sig kunna stimulera fettförbränningen i kroppen på ungefär samma sätt som det fett som finns i fisk (se punkt 1).

Omättat fett har dessutom, enligt en svensk undersökning som publicerades i våras, visat sig kunna minska risken för leverförfettning. 

7. Kanel – mättar cellerna

Några gram kanel om dagen håller blodsockret i bättre bal­a­ns, det kunde svensk forskning konstatera för några år sedan. Kanel ökar nämligen effekten av det kroppsegna insulinet, och ju mindre insulin som utsöndras desto mindre fett tycks våra fett­celler vilja ta upp.

Visste du att...

…fettomsättning beskriver fettets väg?

Genom vår kropp, från att vi stoppar det i munnen genom olika typer av mat, tills det absorberas av tarmen eller tas upp i levern, omvandlas och sedan lagras eller förbränns.

ARTIKELN HANDLAR OM