Publicerad:
Uppdaterad:

Laga mat med Paolo

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det italienska köket är överlägset"

Bjud på en trerätters med musslor, kanin och marsalakräm — med recept hämtade från en bakgård i södra Italien. I tv-serien ”Primo Paolo” lyfter Paolo Roberto fram maten hans släkt har lagati generationer.

Paolo Roberto slår ett slag för den italienska maten
Paolo Roberto slår ett slag för den italienska maten

I ”Primo Paolo” i TV4+ lagar Paolo Roberto italienska delikatesser tillsammans med sina fastrar.

Eller syditalienska delikatesser för att vara exakt, för enligt Paolo kan man inte prata om en enhetlig italiensk mat – det är för stor skillnad mellan de olika regionerna i landet.

–?När man läser kokböcker här så är det ofta mat från det norditalienska köket, med gräddsåser och så. I Syditalien finns det ett väldigt enkelt bondkök som är fantastiskt. Maten är otroligt lättlagad, god och så är den väldigt nyttig. Det finns forskning på det där – människorna som bor på kustremsan söder om Neapel blir äldst i världen. Och det är matens förtjänst.

Rena medicinen

Paolo Roberto berättar att man i trakterna runt hans fars hemstad äter mycket fisk, mycket grönsaker och framför allt mycket kokta tomater. Tomaterna kallar han rena medicinen, då de är späckade med ämnet lykopen, som sägs motverka cancer.

Egna favoriten är Spaghetti alle vongole – en pastarätt med just tomater och så vongole – små, smakrika musslor.

–?Det är en överlägsen rätt. Ibland är det svårt att hitta vongole-musslor i Sverige, men det finns ju vanliga musslor på burk. Det viktiga är att man inte häller bort vattnet i burken, det använder man till att späda tomatsåsen med.

Det finns tusentals kokböcker och tv-program med italiensk mat – varför tröttnar vi inte?

–?För att det är världens bästa kök. Det är inget att snacka om. Det finns en anledning till att det ligger italienska restauranter och pizzerior i varenda gathörn var man än rör sig i världen – det italienska köket är överlägset!

Text: Ludvig Forsblad
Foto: Linus Hallsenius, TV4

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK