Nu ryker den kokta korven
Uppdaterad:
Mat & Dryck
Vurren hotas av utrotning
GÖTEBORG. Korvkiosken är nära utrotning.
Fyra av fem har stängt luckan för gott under senare år.
Men hamburgerkedjorna får se upp – för Malin Talcoth och hennes gourmetkorv i Göteborg.
Snabbmatskedjorna och bensinmackarna har trängt bort korvmojarna i allt snabbare takt.
Enligt Richard Bergfors, vd för Max, fanns det 10 000 gatukök för några år sen. Nu är det bara 2 000 kvar.
Malin Talcoth, 26, hittade sitt hål i väggen i centrala Göteborg härom året och öppnade i april.
Kryddad med kummin
– Korv är bra mat. Och jag tror att det kommer mer och mer trots allt snack om GI. Till och med för kvinnor, säger Malin Talcoth.
Förut drev hon restaurang – men det var hennes pappa som övertygade henne om att hon skulle satsa på just korv. Populärast på menyn är en bratwurst, kryddad med kummin och vitlök.
– Surkålen gör jag själv, med extra sidfläsk, rivet äpple, vitt vin och kummin. I potatismoset har jag mjölk och smör, säger Malin Talcoth.
I en annan bytta har hon förberett morgondagens potatissallad. Med köttfond, persilja och rödlök i stället för majonnäs.
– Jag har börjat få stammisar som vill att jag ska föreslå vad de ska äta, säger Malin Talcoth.
Kerstin Danielson