Skippa klassikern – här är nya varianten

MAT & DRYCK

Bjud på en annorlunda köttfärssås till middag

1 av 3 | Foto: Slå på vattnet och låt såsen koka i ca 10 minuter. Var inte rädd att låta såsen stå och puttra ett tag.

Gör en annorlunda köttfärssås till middag.

Kökschefen Patric Gill tipsar om ett recept med både köttfärs och grönsaker.

– Var inte rädd för att låta såsen stå och puttra – då blir den smakrik, säger han.

Foto: Patric Gill.

Vill du testa en ny köttfärssås till middagen? Här är ett tips av kökchefen Patric Gill som bjuder på ett recept där det är mindre köttfärs och en hel del grönsaker.

– Jag gillar köttfärs generellt, det är roligt att jobba med och lätt att smaksätta. En köttfärssås som får stå och puttra med kryddor blir väldigt smakrik. Jag har fastnat för köttfärs både som biffar och sås.

Du har mycket grönsaker i det här receptet?

– Jag försöker ofta ha i mycket grönsaker i maten. Som familjefar vet jag att det är svårt att få i barnen grönsaker. Blandar jag det i maten så fungerar det mycket bättre.

Vad har du annars för tips för att lyckas med köttfärssås?

– Jag tycker att desto längre en sås puttrar desto bättre smak. Man ska inte vara rädd för att låta såsen stå och puttra ett tag. Låt köttfärssåsen vara blaskig och låt den stå och puttra tills att den fått rätt konsistens.

Patric har jobbat med mat i hela sitt liv och han hoppas att hans recept ska inspirera andra till att laga mat.

– Har du inte alla saker hemma försöka hitta på något liknande. Och se till att lägga upp maten snyggt. Tänk på helheten och att det ska se trevligt ut.

✓ En välsmakande och annorlunda köttfärssås med doft av oregano

Det här behöver du:

600 gr köttfärs

100 gr champinjoner (i bitar)

1 dm purjolök (strimlad)

1 st röd paprika (strimlad)

2 st tomater (klyftade)

3 st vitlöksklyftor (hackad)

30ml tomatpuré

8 dl vatten

0,5 dl balsamvinäger

oregano (hackad)

salt

svartpeppar

rapsolja

30 ml Maizena

6 portioner pasta

Så gör du:

1. Fräs köttfärsen i lite olja först och när den fått färg lägg i alla grönsaker och fräs lite till. Sätt på pasta vattnet och koka pastan enligt anvisningar på paketet

2. Lägg i tomatpurén samt balsamvinägern, oreganon och låt det koka in i köttet litet, slå på vattnet och låt det koka i ca 10 minuter

3. Smaka av med salt och peppar, red med maizenan utrörd i lite vatten och låt det koka upp

4. Häll av pastavattnet, servera såsen till och gärna med en god sallad

Källa: kokschefen.nu, Patric Gill

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept