Så vill läsarna ha sina semlor

MAT & DRYCK

Klassisk hetvägg favorit för många

Äntligen är den här – fettisdagen.

Inför semlornas stora högtid frågade vi hur läsarna helst vill ha sin semla. Här är några av svaren:

Min farmor lärde mig att semla ska ätas med varm mjölk och kanel ovanpå. Urk tycker mina vänner men jag bara älskar det!

Monika

I stället för mandelmassa hade mamma drottningsylt, grädden blandades med smörkräm, locket smaksattes med sirap, cocosflingor samt en liten gnutta pärlsocker. Till detta drack vi varm choklad med pepparmintsmaränger – godare kan det inte smaka.           

Appe

En äkta semla i en tallrik med varm mjölk, det är mums.

Katarina

Äter alltid min semla på djup tallrik med varm mjölk och lite kanel på. Helst skall det vara en hembakad semla, för den är lite fastare. De köpta semlorna blir så himla mjuka när den varma mjölken slås på. Prova detta, tycker

Gunilla

Bästa receptet!

Gröp ur semlebullen – blanda brödsmulorna med riven mandelmassa malen kanel och lite grädde, alternativt mjölk (för de fettsnåla). Lägg tillbaka geggan (som ska vara tjock och inte flytande) i bullen. Klicka på vispad grädde (ekologisk smakar bäst!), sätt tillbaka locket - för lite mera snits skär ut det i en triangel – pudra med florsocker genom en tesil. Voilà - godaste semlan! Brukar aldrig finnas på fiket...

Utlandskram,

Josephine i Haag

Jag vill ha min semla med massvis med grädde och en ordentlig klick mandelmassa. Bullen ska inte vara för stor...fast bättre för stor än för liten. Gärna lite mycket florsocker också och inte i varm mjölk. Jag ÄLSKAR semlor...

Linda i Lund

Hej!

Den allra godaste semlan tycker jag är, när man river mandelmassan på ett rivjärn (grövsta) och blandar i grädden.  Det är så gott så det kan nästan liknas vid en religiös upplevelse!

Mvh, Maria i Trollhättan

Hej, min semla ska vara som den som fanns på Nyströms konditori i Orsa när jag var barn. En vanlig semla med mandelmassa och grädde MEN med locket delat i två och en röd tuppkam i marsipan nerstucken mellan lockdelarna. SÅ ska en semla vara.

Hälsningar

Lotta, Ängelsberg

Hej alla semleälskare! Mitt tips på hur en semla kan vara är såhär: gröp ur bullen och spara brödbiten i en bunke. Blanda brödet med hjortronsylt och lite mjölk, och lägg sedan tillbaka det i bullen med en gräddklick locket på. Pudra lite florsocker på!

Med vänlig hälsning

Anna, Oskarshamn

Hejsan!

Jag vill gärna ha wienersemlor – de smakar underbart.

Mvh Tommy

För den perfekta semlan ska mandelmassan vara hemmagjord – viktigt! – och ganska lös i konsistensen. Själva bullen ska vara ganska stor, inte en liten plutt, men heller inte för stor. Grädden bör spritsas ut, för utseendets skull, och vara smaksatt med lite socker för att få den rätta sötman. Något som är väldigt viktigt för den perfekta semlan är också att locket ska vara ett ordentligt lock! Jag blir så bekymrad när jag ser konditorierna skär av locket så det bara är en liten, liten trekant kvar. Nej, nej, man ska kunna lägga på lite grädde och extra mandelmassa på locket som en aptitretare. Som pricken över i:t så ska det självklart pudras över, inte allt för snålt, med florsocker.

Det är den perfekta semlan!

Den skall vara med saffransdeg. Supergott!! Efter man ätit dessa är de vanliga blaha-blaha.  Prova dessa godingar, som dock bara finns på ett fåtal platser.

"Kulla"

Fler goda semlor: